Във Варна разбиха оранжерии за марихуана в жилищни блокове

Варна<+> 09.04.2022 15:26 Снимка: ДНЕС+

Във Варна разбиха оранжерии за марихуана в жилищни блокове

Снощи, при специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението на наркотици на територията на Варна, под наблюдението на Окръжна прокуратура, криминалисти разбиха две оранжерии за марихуана.

Действията започнали преди повече от месец след получена информация за нерегламентирана дейност по отглеждане на растенията от трима варненци. Незабавно е било образувано досъдебно производство от Окръжна прокуратура Варна. Оперативните започнали да наблюдават двата жилищни блока в различни точки на Варна. Данните от сигнала се потвърдили, като в рамките на наблюдението били установени двама мъже, който често посещавали обектите.

При стартиралата операция полицията арестувала трима варненци, на 38 и 45 години при влизането им в имотите, превърнати в оранжерии, за които са установили, че те са хората създали и поддържали оранжерията. Единият от тях е криминално проявен и осъждан.

Открити са помещения за отглеждане на марихуана, разположено в жилищни блокове. В тях са се полагали грижи за над 220 саксии, засадени с растения от рода на конопа, в различен стадий на развитие и зрялост. Стаите били оборудвани с високотехнологични лампи, системи за климатизация, вентилация, контрол на влажността на въздуха и температурата, и напоителни системи. За растежа на насажденията били ползвани обогатена почва и препарати за стимулирането им. Всички системи се поддържали от изградена мощна електрическа система. Иззети са също и три електронни везни, кристали, реагиращи на амфетамин и метамфетамин, при направената експертна справка.

Извършени са множество процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност, между които претърсвания в обитавани от задържаните имоти и ползваните от тях автомобили. В двата от тях са открити наркотични вещества и голяма сума пари. Действията по разследването се осъществяват и към момента под наблюдение на Окръжна прокуратура.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648