Във Варна обучават доброволци как да разпознават опасностите с трафика на хора

Варна<+> 16.10.2020 09:33 Снимка: ДНЕС+

Във Варна обучават доброволци как да разпознават опасностите с трафика на хора

Доброволци ще бъдат обучени как да разпознават новите форми и начини за трафик на хора и рисковете в интернет за децата в условията на COVID-19, социалната изолация и дистанционно обучение. Обучението е част от кампанията по повод 18 октомври – Европейският ден, посветен на този проблем.

Темата е „Трафикът на хора, с цел сексуална експлоатация, съществува“, а организатор е дирекция „Превенции“ към Община Варна.

В обучението ще се включат 25-ма доброволци, работещи по метода „връстници обучават връстници“. В рамките на кампанията в 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове,  доброволци ще провеждат информационни сесии.

Целта е да информират младите хора за рисковете от попадане в трафик на хора и методите за предпазване. С подкрепата на студентските съвети ще се проведат информационни срещи в Техническия и в Икономическия университети в града. Статистиката сочи, че над 85% от от идентифицираните жертви в България са жени, които биват подлъгани и експлоатирани сексуално, включително зад граница.

Често тези хора, водени от мечтите си за по-добър живот за тях и семействата им,  избират да рискуват, за да създадат кариера в развлекателния бизнес или в сферата на услугите, а дори и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че в действителност друг ще печели от продажбата на тялото им. И тогава се сблъскват с насилието, терора, срама и страха.

Пътят назад е труден, но жертвата винаги има шанс да се измъкне, да събере сили и да изгради живота си отново. Още по-добре е, когато хората се информират, помислят добре и се запитат какви рискове носи тази идеално описана реалност, казват от Националната комисия за борба с трафика на хора. Ако смятате, че сте застрашени по някаква причина, може да потърсите помощ.

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail: office@antitraffic.government.bg

Комисия за борба с трафика на хора във Варна:  тел.: + 359 52 820 748, e-mail: varna@antitraffic.government.bg

CHF CHF 1 1.82908
GBP GBP 1 2.15728
RON RON 10 4.01048
TRY TRY 10 2.01828
USD USD 1 1.6678