Варненският район "Одесос" пак остана без временно изпълняващ длъжността кмет

Варна<+> 29.02.2024 20:52 Снимка: ДНЕС+

Варненският район "Одесос" пак остана без временно изпълняващ длъжността кмет

Общинският съвет във Варна отново не успя да избере временен кмет на район „Одесос“. След таен вот двамата заместник-кметове на централния район, измежду които по закон трябва да се осъществява изборът, не събраха необходимия брой гласове.

За Емилия Христова гласуваха 25 общински съветници, а колегата ѝ Атанас Христов – 22-ма. За определянето на временно изпълняващ длъжността кмет на район „Одесос“ са необходими 26 гласа от 51-членния състав на Общинския съвет.

Изборът на временен кмет на район „Одесос“ ще бъде включен отново в следващо заседание на местния парламент.

Припомняме, че до вота се стигна, след като бяха прекратени пълномощията на избрания през есента кмет Цветнен Цветков. Той беше издигнат за кандидат от коалицията ПП-ДБ. Пълномощията му бяха прекратени с решение на ОИК-Варна в началото на месец февруари. Общинската избирателна комисия установи след проверка, че Цветков не е изпълнил разпоредбите на закона, според които положилите клетва като кметовете на райони разполагат с едномесечен срок да предприемат необходимите стъпки за прекратяване на дейността и/или за освобождаването си от заеманата длъжност, ако при избирането си заемат такава или имат фирма.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612