Варненски лекари се борят за живота на 9-годишно дете, получило исхемичен инсулт

Варна<+> 12.07.2022 13:24 Снимка: ДНЕС+

Варненски лекари се борят за живота на 9-годишно дете, получило исхемичен инсулт

Лекарите във Варна се борят за живота на 9-годишно момче от Каварна с исхемичен инсулт, съобщи "Пронюз Добрич".

Момчето било на плаж с леля си, когато му станало лошо. Малко по-късно вдигнало температура и започнало да повръща. Когато се прибрало вкъщи изпаднало в колапс - не можело нито да говори, нито да се движи.

Двете му лели са медицински лица - лекарка и медицинска сестра. Когато видели, че има пяна на устата, разбрали какво се случва.

От Каварна детето е откарано в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич, където състоянието му е диагностицирано.

"Имаше клинични белези за инсулт. Макар скенерът да беше разчетен като чист, всички други белези бяха за инсулт. Затова преценихме и го изпратихме към болница във Варна, където разполагат с много добра техника и има възможност детето да получи максимално добра помощ. Преценихме, че така то ще има по-голям шанс", каза д-р Яница Радева, консултант от Отделението по педиатрия.

В болницата във Варна диагнозата е потвърдена - исхемичен инсулт. Предстои да се доуточни от какво е предизвикано това състояние, добави д-р Радева.

По данни на близките преди седмица на ученика е правен скенер, тъй като момченцето се оплаквало от главоболие, което продължавало от година. Намерени са данни за синузит.

Това е вторият случай на дете с инсулт, с който се сблъскват лекарите от болницата в Добрич за по-малко от година.

В края на 2021 г. те спасиха живота на 12-годишно дете, постъпило в болницата в изключително критично – с епилептични гърчове, които лекарите много трудно успяват да овладеят. При обстойните медицински прегледи става ясно, че малкият пациент е с масивен инсулт.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648