Варна подготвя първо издание на BLACK SEA GAME SUMMIT

Варна<+> 21.09.2023 09:10 Снимка: ДНЕС+

Варна подготвя първо издание на BLACK SEA GAME SUMMIT

Община Варна и Клъстер КреаТех България подготвят първото издание на най-мащабното международно геймър състезание у нас - BLACK SEA GAME SUMMIT.  Това стана ясно днес на пресконференция днес с участието на кмета Иван Портних, Ралица Герасимова, зам.-кмет по култура, Геновева Христова, председател на Клъстер КреаТех България, и Драгомир "4a1a (Чая) Дончев  -водещ стриймър, известен с игрите Fortnite, League of Legends, Valorant и CS:GO.

Варна е градът, който напълно заслужава да бъде домакин на Black Sea Game Summit 2023, защото тук се развива една от най-активните общности в гейминг индустрията! Радвам се, че с наша подкрепа градът ще бъде домакини на събитие, което ще събере млади и иновативни хора от цял свят! Вярвам, че полагаме началото на една прекрасна традиция, която ще надграждаме заедно и която ще утвърждава Варна като Град на знанието - притегателен център за наука, образование и иновации, каза кметът Иван Портних.

Форматът предвижда конферентна част и демонстрация по електронни спортове. През първия ден по време на конференцията ще бъдат представени ролята и перспективите на гейминга и свързаните с него сектори от визуалните изкуства –  анимацията, потапящите технологии и други, както и електронни спортове, които могат да окажат влияние върху развитието на икономиката на България. Вторият ден на Black Sea Game Summit ще бъде посветен на изцяло на електронните спортове. Основна цел на организаторите е събитието да събере бизнес лидери, иноватори, предприемачи, творци и професионалисти, като им се предостави подиум за дискусии и се стимулира изграждането на мрежи и партньорства.

След успеха на SEE Creative Summit през март 2023 в София, решихме да се фокусираме върху един от водещите сектори в креативните индустрии - гейм дивелъпмента, а и електронните спортове, които набират все по-голяма популярност! Благодарни сме на Община Варна, че без колебание прие поканата ни, като ни се довери да бъде домакин на Black Sea Game Summit. Амбицията ни е събитието да бъде ежегодно, а целта ни - да привлечем все повече вниманието на младите хора и професионалисти в тази област към морската ни столица, както и към страната ни, в посока утвърждаването й на важен регионален център на креативните индустрии в Европа, каза Геновева Христова.

Драгомир "4a1a (Чая) Дончев разказа, как е превърнал страстта към геймингът и стрийминга в професия. По данни на организаторите, креативните и творчески индустрии, генерират приходи от над 10 млрд. лева (по данни за 2021 г.),  като създава 6.40% от добавената стойност в икономиката на България, което им отрежда 8-мо място по икономически принос в страната.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648