Варна<+> 07.10.2022 15:50 Снимка: ДНЕС+

Въпреки бойкота на правителството на Петков, работата в Аспарухово продължава

Въпреки бойкота, който правителството на Кирил Петков и четворната коалиция обявиха на Варна, работата по развитието и благоустройството на морския град, продължава.

В най-южният район на Варна предстоят ремонтни дейности на улична и пешеходна мрежа, изграждане на ВиК и ел. инфраструктура. Район "Аспарухово" през последните години се превърна в привлекателен център за културно-масови изяви, запълнили календара със събития през цялата година.

"Започнаха ремонтните дейности на ул. Найчо Цанов, който ще протече в рамките на четири етапа:

Предвидена е подмяна на съществуващата асфалтова настилка, изграждане на нови тротоари и бордюри.
Ремонтните дейности ще протекат в рамките на 4 етапа:
I етап ще обхване участъка от ул. „Св.св. Кирил и Методий“ до ул. „Янтра“;
II етап – от ул. „Янтра“ до ул. „Злетово“;
III етап – от ул. „Злетово“ до ул. „Чонгора“;
IV етап – от ул. „Чонгора“ до ул. „Маркови кули“,каза за ДНЕС+ кметът на района Ивайло Маринов.
 
Инфраструктурните подобрения в района продължават, като поетапно следват основни ремонти на улиците „Искър“, „Инж. Каракулаков“, „Злетово „Св.св Кирил и Методий“ “. Дейностите ще обхванат участъка от Читалище "Просвета-1927 до сп. "Зора"-обръщача на автобусите.
Срокът за изпълнение на предвидените ремонти на уличната мрежа, е краят на м. август 2023 г.
 
Работи се върху няколко проекта за реновация на улиците : "Кап. I ранг Георги Купов" и ул. "Крайбрежна" в кв. "Галата", участъка от кръста на "Галата" до Ракитника ще бъде изградена вело и пешеходна алея. От главния път на Ракитника до края на обръщача, в момента се работи по проект за подмяна на асфлатова настилка, инфраструктура и тротоарни конзоли.
 
Проектът за главния път до кв. "Галата" е изготвен, осигурено е финансиране от бюджета на община Варна. Той включва изцяло подмяна на подземна инфраструктура, изграждане на 3 км. водопровод. Изпълнението му ще бъде с държавно финансиране.
 
Изготвя се проект за ремонт и на пътната инфраструктура е на Островна зона. Той предвижда да бъде отремонтиран пътят от железният пунтонен мост до "Петрол". Дейностите по този проект ще бъдат основни, тъй като трасето е много компрометирано.
 
Изграждането на Рибарското селище като последователно завършване на инфраструктурата в помощ на рибарите в района, все още е мираж.
 
След всички правителства след управлението на Бойко Борисов, са стопирали проекта.
 
Той предвижда изграждане на ВиК и ел. инфраструктура,пешеходна зона и информционен център, който да представя риболовния занаят на гостите на града. Във вторият етап е заложено да бъде построено спортно игрище, което да послужи за международни и републикански състезания по плажни спортове.
 
"Преди седмица бяха подменени и старите стълбове на осветлението по алеята до наклонената кула в парка и бе поставено ново ефектно осветление с енергоспестяващи осветителни тела, както и нови кошчета за отпадъци. И за да придобие участъкът завършен и още по-приветлив вид, днес районната администрация продължи инициативата за освежаване на местата за отдих в района. Бяха пребоядисани пейките, мостчето и перголите", каза още кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов.
Освежена бе и панорамната площадка по пътя за „Галата“, един от символите в района, притегателно и любимо място за варненци и гости на града. Там бе лакиран парапета и пребоядисани пейките. Поставени са също нови кошчета за отпадъци.
 
Кметът на район "Аспарухово" увери, че всички ремонтни дейности ще бъдат разпределени и вкарани в график, за да не се образуват задръствания и  да създават неудобство на жителите на района.
 
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648