Вандали потрошиха паметници в гробищния парк в Аспарухово

Варна<+> 23.01.2021 10:45 Снимка: ДНЕС+

Вандали потрошиха паметници в гробищния парк в Аспарухово

Вандали потрошиха паметници в гробищния парк в Аспарухово, предаде репортер на ДНЕС+.

Бруталното посегателство е извършено преди два дни. Пострадали са четири гробни места. Цялостта и структурата на гробовете не е нарушена, но са счупени паметните плочи, които близките на починалите са поставили, почитайки паметта им. Местата се намират до самия вход на гробищния парк.

Една от паметните плочи е потрошена, а другите са отлепени от фундамента и са съборени върху гробните места.

Сигнал от общинското дружество „Обреди“ ЕООД – Варна е подаден към органите на реда, които са се отзовали на място, направен е и оглед. През вчерашният ден работата на полицията продължи на мястото, съобщават от общинската фирма.

„Ние ще предприемем възстановяване на паметниците, които са пострадали, защото това е наше задължение. Ще поемем всички разходи на пострадалите по възстановяването на паметните плочи и ще приведем гробните места в предишния им вид, или както пожелаят близките на починалите“, заяви заместник- управителят на общинската фирма Стефан Вътов.

По думите му дружеството е взело мерки за предотвратяване на тези посегателства, които са в процес на изпълнение. Предстои скоро да бъдат поставени бариери на входовете и изходите на двата големи гробищни парка – Централни гробища ( Старите гробища) и Гробищен парк „Запад“ в с. Тополи.

На по-късен етап ще бъдат поставени такива и във всички гробищни паркове във Варна. Достъпът до парковете ще бъде безплатен при тези условия, но контролиран, а целта е да се въведе ред и да се следи за подобни вандалски прояви или кражби, които също не са рядкост.

До момента няма разкрита вандалска проява, коментираха още от ръководството на дружеството.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.76998
GBP GBP 1 2.26283
RON RON 10 4.01097
TRY TRY 10 2.21873
USD USD 1 1.62606