В НАОП “Николай Коперник” подготвят българския отбор за Международна олимпиада по астрономия

Варна<+> 26.08.2020 10:42 Снимка: ДНЕС+

В НАОП “Николай Коперник” подготвят българския отбор за Международна олимпиада по астрономия

До 2 септември по решение на на Националната комисия за организиране на Националната олимпиада по астрономия и със съдействието на дирекция ОМД на Община Варна в ЦПЛР-НАОП “Николай Коперник” се провежда лагер за подготовка за Международната олимпиада по астрономия с разширения състав на националния отбор на България, съобщиха за ДНЕС+ от обсерваторията. В него са включени 20 ученици, показали високи резултати от националния кръг на олимпиадата.

Преподаватели на олимпийците са четирима от членовете на Националната комисия – Никола Каравасилев, учител по физика в Първа частна математическа гимназия в София, Александър Куртенков и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН и Ева Божурова от НАОП „Николай Коперник“ – Варна.

По време на лагера ще се провеждат занятия по решаване на теоретични, практически и наблюдателни задачи. Директорът на варненската обсерватория Свежина Димитрова заяви, че вярва в отличната подготовка на олимпийците за предстоящата онлайн международна олимпиада по астрономия.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355