В ДКЦ 5 изследват за рак на гърдата с уникална апаратура

Варна<+> 06.07.2020 13:53 Снимка: ДНЕС+

В ДКЦ 5 изследват за рак на гърдата с уникална апаратура

За втора поредна година община Варна финансира провеждането на безплатни профилактични прегледи за ранна диагностика на злокачествени заболявания на млечната жлеза, които се извършват в „ДКЦ 5 Варна -Св. Екатерина“ ЕООД от 01.06.20г. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Галинка Павлова дм.

В последните 20 години регистрираме значителен ръст на злокачествените заболявания в България, за разлика от Америка и почти всички страни от  ЕС, където се наблюдава спад на заболеваемостта. Според СЗО всеки 19 секунди - една жена бива диагностицирана с рак на гърдата, всеки 60 секунди – една жена умира от рак на гърдата и ¾ от жените диагностицирани с рак на гърдата не са в рискова група.

Според доклад на Световната банка, България съществено изостава по показателя за посещаемост на профилактични и скринингови програми с онкологична насоченост, сравнена с други европейски страни. У нас годишно се регистрират около 3900 нови случая, като смъртността достига 1400 жени. По дани на НЗОК за 2018г. 4500 пациентки са новодиагностицирани и оперирани. За съжаление по линия на НЗОК е регламентирана  мамография на млечната жлеза за жените на възраст 50 - 70 години, а все по-често наблюдаваме възрастово подмладяване на пациентките с ракна гърдата.

Точно затова, общинската програма е необходима и навременна, изключително полезна за здравето на жените, без оглед на тяхната възраст, коментира д-р Павлова. И добавя, че профилактиката се извършва с апарат, отчитащ дермална топлинна  асиметрия – иновативен метод, който улавя функционални промени дори с минимални размери, до 3мм. В страната работят над 40 такива апарата, но този в ДКЦ 5 е единствен за град Варна. Методът е безболезнен, без облъчване, подходящ за жени с инпланти и различна структура на млечната жлеза. При наличие на отклонение от нормата, специалистът гинеколог извършва допълнителни изследвания – ехография, мамография или насочва за биопсично изследване. Записвания за изследването могат да се направят на телефон 052 650 568.

Ранната диагностика на злокачествените заболявания е предпоставка за успешно лечение на рака на гърдата. Всяка жена е добре да се погрижи за здравето си, ползвайки възможността осигурена от Община Варна. Безплатните изследванията се извършват в „ДКЦ5 Варна- Св. Екатерина“ ЕООД. В лечебното заведение се поддържа засилен дезинфекционен режим и ефективен контрол върху спазване мерките на безопасност за пациенти и персонал, в условието на Ковит19.

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551