В деня на туризма стартира  петото издание на  "Туризъм-експо-дестинация Варна"

Варна<+> 27.09.2021 16:53 Снимка: ДНЕС+

В деня на туризма стартира петото издание на "Туризъм-експо-дестинация Варна"

Петото издание на Туризъм-експо-дестинация Варна" стартира в деня на туризма във Варна. За първа година в изложението участват и експерти от бранша от чужбина. Двойно повече пътници са преминали през летище Варна тази година спрямо предходната. През летния сезон са обслужени над 1 млн. души. Това съобщи главният изпълнителен директор на летище Варна Франк Кванте, който присъства на откриването на петото издание на туристическото изложение във Варна "Туризъм-експо-дестинация Варна". 
 
България трябва да се стреми да постигне резултатите за сезона на Гърция и Турция и да се прави по-активна реклама на страната ни в чуждестранните медии, посочи той. Конкурентните ни за туризма страни са достигнали 78-80% от броя на туристите преди пандемията, докато България само 60%, каза Кванте. "Хубаво е обаче, че удвоихме цифрите и през 2021-а имаме 2 млн. пътници", подчерта още той. Димитър Биков-началник на отдел "Авиационен мениджмънт " на летище Варна каза, че се очаква през зимни сезон Варна да има директна въздушна връзка с 20 дестинации.
Представители на туристическия бизнес от Румъния, Турция, Гърция, Молдова участват в изложението "Туризъм-експо-дестинация Варна", а представители на Украйна и Грузия ще участват онлайн, съобщи Павлин Косев, председател на БХРА-Варна, организатор на форума. Община Варна и АБЧО са сред партньорите на престижното събитие. 

Тази година  от 27 до 29 септември Варна е домакин на петото издание на туристическото изложение. Форумът тази година е посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град и се провежда с подкрепата на Община Варна . Мотото на изложението е „Варна – 100 години курортен град! Туристическа дестинация с история и бъдеще“.  За първи път в конферентния блок на изложението ще има международни участници, част от които ще бъдат включени онлайн. Това ще бъдат специалисти от Турция, Гърция, Румъния, Украйна, Молдова.

Идеята е да споделят как те работят и развиват туризма в условията на Covid -19 и най-вече да се представят добрите практики и идеи за по-лесното преодоляване на кризата. Специален гост на откриването тази година беше звездата Марта Вачкова. 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448