Тази вечер е откриването на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна

Варна<+> 08.10.2020 10:22 Снимка: ДНЕС+

Тази вечер е откриването на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна

Есенната академия се провежда от 8 до 11 октомври във Варна под патронажа – вече по традиция – на вицепрезидента на Република България. Изданието през 2020 година преминава през безпрецедентна за Фестивала обстановка на пандемия, което налага в основната си част събитията да се провеждат единствено онлайн. Световната епидемия от корона вирус и последствията за обществото от нея са основния фокус на Есенната академия. Епидемията промени живота на всеки човек, затова и мотото тази година се променя на „Пандемия-общество-медии“.

Селекция от документални и игрални филмови заглавия, изследващи задълбочено най-наболелите проблеми на съвременността и предизвикателствата пред обществото, причинени от здравни и хуманитарни кризи, са заложени в програмата на Академията. Уникалната за България университетска телевизия на Медицинския университет във Варна ще представи най-новите си документални продукции, посветени на актуални здравни теми. Ретроспективно ще се припомнят и заглавия от минали издания на Фестивала, привлекли интереса както на зрители, така и на жури и заслужено отличени с награди в състезателните категории.

Всички филмови прожекции ще се излъчват през интернет на страницата на Фестивала. За любителите на киното ще има три прожекции с вход свободен на открито на входа на Морската градина.  Важен акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус „Пандемия-общество-медии“, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област медици, социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката.

Тази година фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна и Изпълнителна Агенция "Национален Филмов Център".

Антония Димитрова 

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066