Варна<+> 12.07.2022 14:31 Снимка: ДНЕС+

СЗБ и БАЗ: На Крайбрежната алея във Варна е "паднала бомба" - празни маси и отменени резервации

Те искат незабавна среща на всички представители, както на държавната администрация, така и на всички страни, пряко засегнати от наложената забрана

„В последните няколко дни с интерес проследихме дебатите и последващата заповед на областния управител на Варна Благомир Коцев, касаеща ограничаването на достъпа на автомобили на Крайбрежна Алея. Умишлено не взимахме страна, защото от самото начало, станахме свидетели на опити за политизиране на проблема”, пишат в съобщение до медиите от СЗБ и БАЗ.

„Постъпилите сигнали и оплаквания от членове на браншовите ни асоциации, пряко зависещи и потърпевши от промяната на условията, при които те извършват своята дейност, както и инвестициите им, поставени на карта, ни карат да вземем отношение по проблема”, подчертават от  Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията са браншови асоциации.

Те заявяват, че това е „Отворено писмо” към настоящия областен управител, издал въпросната заповед.

Ето какво пишат от СЗБ и БАЗ:

„Крайбрежната Алея във Варна е на всички граждани и гости на морската ни столица. Това, което се случи след влизането в сила на забраната за достъп на автомобили е, че една част от хората останаха дискриминирани. В това число работещи в заведенията, собственици, доставчици на стоки и услуги, клиенти, и не на последно място - граждани, решили да посетят свободно, една част от градската инфраструктура на Варна. Ефектът от забраната - празна Крайбрежна Алея. „Бомба”, както се изразиха собствениците на пострадалите заведения. Няма разхождащи се хора, няма майки с колички, няма плажуващи, няма клиенти. Отменени резервации, празни маси, връщане на капара, проваляне на дълго организирани тържества и лични празници, негодувание от служителите в заведенията, че не могат да стигнат до работните си места. И всичко това в средата на летния сезон, за който са се готвили и чакали цяла година. След две години пандемия, в която заведенията стояха затворени и чакаха. Чакаха двата месеца в годината, в които да работят нормално.

Защо точно в този момент? Защо точно в средата на сезона? Защо без да се вземат предвид всички останали предложения за облагородяване и нови инвестиции, с цел улесняване правилното придвижване във въпросния участък? Въпроси, на които ние нямаме отговори, но знаем едно:

НАЛАГАНЕТО НА ЗАБРАНИ НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМИ!

Настояваме за незабавна среща на всички представители, както на държавната администрация, така и на всички страни, пряко засегнати от наложената забрана. Убедени сме, че в една диалогична среда, заедно ще намерим най-правилното решение за удовлетворяване на интересите на всички граждани и гости на нашия град”, пишат от БАЗ и СЗБ в заключение. Те публикиваха и серия снимки от празните заведения покрай морето.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648