Студентът, обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотици, остава в ареста

Варна<+> 02.06.2020 15:01 Снимка: ДНЕС+

Студентът, обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотици, остава в ареста

Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на студента, обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Кандидат-висшистът от Икономическия университет Боян Д. е бил задържан под стража с определение на Окръжния съд, след претърсване на три жилища и лек автомобил. От тях полицейски  служители иззели около 1900 грама амфетамини, 36 грама кокаин и близо килограм марихуана. 25-годишният мъж живеел под наем в един от апартаментите, а други използвал като складове за наркотици. Той вече е бил осъждан – с наложено условно наказание за притежание на наркотици през 2015 г. Изпитателният срок е изтекъл преди година. Сега отново е задържан за същото престъпление. Предвиденото наказание е от 2 до 8 години лишаване от свобода

Защитата припомни, че Боян Д. не се разграничава от намерените опасни вещества и съдейства на разследващите. Адвокатът му изтъкна младостта, продължаващото следване в университет и онкологичното заболяване на баща му като мотиви да поиска домашен арест.

Прокуратурата пък прецени задържането под стража като единствената адекватна мярка за процесуална принуда в този случай. Аргументите: откритите вещества са високорискови, от няколко различни вида, съхранявани на няколко места. Разследваната престъпна дейност е с големи параметри, което обуславя опасността, че Боян може да извърши ново престъпление или да осуети разследването. Фактът, че вече е осъждан за същото престъпление, но не е променил поведението си, означава, че репресията не е постигнала целите си. Още повече че мащабът на сегашната му дейност е доста по-голям в сравнение с предишния път.

Чрез аудиовидео връзка със следствения арест Боян поиска домашен арест.

Апелативният съд заяви, че в днешното производство не се разглежда въпросът за авторството на деянието. Обоснованото предположение за съпричастността на Боян Д. не се оспорва, налично е в първоинстанционния съдебен акт и се споделя и от настоящия състав. Предходната съдимост на обвиняемия за престъпление от същия вид обаче навежда на извода, че има риск той отново да наруши закона и да продължи престъпната си дейност. Затова въззивният съд потвърди като обосновано и законосъобразно определението на Варненския окръжен съд от 24 май, с което на Боян Д. – обвинен в притежание на марихуана, амфетамини и кокаин, е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448