Варна<+> 14.07.2020 11:37 Снимка: ДНЕС+

Слаб сезон и за музеите във Варна

Посещенията в Регионалния исторически музей от началото на лятото са два пъти по-малко, спрямо същи период на миналата година. Причината е в липсата на туристи, каза за ДНЕС+ директорът на РИМ – Варна Игор Лазаренко. Той допълни, че музеите са пряко свързани с туризма.

Обичайно през летните месеци, желание да разгледат експозициите в Историческия музей са предимно гости от чужбина, но заради COVID кризата туристите в момента са малко и то предимно от Румъния и Германия.

Дневните посещения не стигат и десет човека, а до момента само една група е пожелала да разгледа музея.

Края на миналата година имахме приходи, които бяха с 166 хил.лева повече в сравнение с първото полугодие на тази година, каза Лазаренко. Вече сме средата на юли и изгледите нещо да се подобри не са добри.

Ситуацията с ниската посещаемост е горе – долу същата.  Иначе РИМ Варна е въвел организация и спазване на всички противоепидемични мерки  в пространствата в сградата на музея. Посетители се допускат само с маски, осигурени са и дезинфектанти, а повърхностите и витрините се обеззаразяват редовно.

Ще има ли археологическо лято?

Тази седмица съветниците трябва да решат ще има ли финансиране на отделните обекти, по които работят археолозите. За Джанавара, годината ще е нулева, защото там се работи, предимно с чужденци, обясни Игор Лазаренко. А в момента посетителите може да разгледат изложбата"Леонардо - благородният гений ". Тя е подготвена от Негово Превъзходителство Стефано Балди - посланик на Р Италия в България и е посветена на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи. Предстои и изложба на картини, изработени от мидени черупки.

Продължава и лятната програма „Ваканция в музея“, където ученици научават за света на миналото и за древните хора, а в специални ателиета се учат на грънчарство, реставрация и други занаяти. Групите обаче това лято ще бъдат ограничени и с не повече от 10 човека в тях.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551