Шумен скандал провали срещата за парк "Българско черноморие" във Варна

Варна<+> 19.06.2014 14:21

След Бургас общественото обсъждане на плана за Национален парк "Българско черноморие" се провали и във Варна, предаде репортер на Topnovini.bg. Засиленото полицейско присъствие не респектира по никакъв начин засегнатите от териториалния обхват на парка жители на Варненска област. Видимо изнервени, те вдигнаха шумен скандал на организаторите на срещата - Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН - заради твърде малката зала, която бяха определили за провеждането на срещата. Желаещите да се изкажат по темата за обхвата и границите на парка действително бяха твърде много, за да се поберат в тясната зала на Областната управа, което даде повод на гражданите да заподозрат правителствен сценарий за предварителен провал на "седянката".

Въпреки призивите да бъдат изслушани представители на МОСВ и БАН, хората се възпротивиха и посочиха, че би било по-добре да излязат във вътрешния двор на сградата. В опит да тушира напрежението областният управител заяви, че би могло да се организира ново обсъждане, което да се проведе в по-голяма зала, например във Фестивалния комплекс или Общината. В крайна сметка срещата бе прекратена, а нова не бе насрочена. Жителите на крайбрежните райони настояват дискусиите за плана на националния парк да се правят по общини, а не в областния център. От МОСВ обясниха, че биха могли да помислят върху идеята срещи по места.

Според изготвеното предложение в обхвата на парк „Българско черноморие” попадат два природни парка, два резервата, три поддържани резервата, 22 защитени местности, 14 природни забележителности и 37 защитени зони от мрежата "Натура 2000". Общата площ на територията, която следва да бъде оценена, е над 52 хил. хектара. /topnovini.bg
CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448