Съдят двама затворници за разпространение на наркотици в затворническо общежитие Разделна

Варна<+> 01.12.2020 13:05 Снимка: ДНЕС+

Съдят двама затворници за разпространение на наркотици в затворническо общежитие Разделна

Окръжна прокуратура Варна внесе обвинителен акт срещу К. К. на 55 години и С. Е. на 34 години за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Двамата обвиняеми търпели наказание лишаване от свобода в затворническо общежитие Разделна край Варна и работели на външни обекти, съобщават от ОД на МВР -Варна за ДНЕС+. 

Възползвайки се от липсата на ефективен контрол над тях, намирали начини да се снабдяват, всеки по собствени канали, с наркотични вещества, като имали договорка кой каква дрога да разпространява в пенитенциарното заведение.

Обвиняемият К. „отговарял“ за марихуаната и хероина, а обв. С. – за метамфетамините, а другият разпространявал и тютюн без бандерол. Принуждавали други затворници да укриват забранените субстанции вместо тях, да ги дават, по тяхно разпореждане, на съответните клиенти и да записват стореното в тефтер.

Целта била да няма преки следи, уличаващи обвиняемите в престъпление –нито наркотици, нито документи, нито почерк.
На 27.09.2019 г. при рутинно претърсване в спалните помещения, били намерени и иззети общо 80 пакетчета различни по  наркотици – хероин, метамфетамин и марихуана, както и гореупоменатия тефтер.количество и качество.

Липсата на непосредствена реакция от страна на затворническата администрация по отношение на обвиняемите ги успокоила.
Обв. К. дал парична сума на лишения от свобода, натоварен да съхранява, разпространява и отчита от тяхно име наркотиците, за да купи мълчанието му пред органите на реда. Същевременно продължил с престъпната си дейност.

На 07.11.2019 г., след поредното отклоняване от работния обект, той бил проследен от служители на ОДМВР Варна и арестуван в управляван от него лек автомобил. Там били намерени и иззети 1792 грама тютюн без бандерол, опаковани в 64 пакета.
От различни тайници на работния обект на обвиняемия К. и в неговото спално помещение били иззети още наркотици – хероин и
марихуана.

Деянията на двамата обвиняеми са квалифицирани като престъпление по чл. 354а ал.2 т.4 от НК – държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, извършено при условията на опасен рецидив. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

К. е обвинен също за престъпления по чл. 234 ал.1 от НК, наказуемо с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до десеткретния размер на пазарната цена на стоките – за държането на тютюн без акцизен бандерол и по чл. 293 ал.1 от НК, наказуемо с лишаване от свобода до една година или с пробация, за подбуждане към лъжесвидетелстване на друг лишен от свобода.

Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, по правилата за наказване на съвкупност от престъпления, на К. ще бъде определено да търпи най-тежкото от наложените за всяко от престъпленията наказание, като за съда съществува възможност да го увеличи по разписани в закона стриктни правила. Предстои разпоредително заседание по делото.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868