С нова рентгенова система ще се сдобие урологията на МБАЛ "Св. Анна"

Варна<+> 25.09.2023 17:15 Снимка: ДНЕС+

С нова рентгенова система ще се сдобие урологията на МБАЛ "Св. Анна"

Ремонтни дейности се извършват в урологичното отделение в МБАЛ „Св. Анна“ във Варна. Там ще бъде поставена и нова рентгенова система. Оглед на място направи днес кметът на Варна Иван Портних, заедно с д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на болницата и доц. Тошо Ганев началник на отделението.

Община Варна, с решение на ОбС, осигури от бюджета за тази година 306 164 лв. за обновяване на отделението, което обслужва гражданите на пет области - Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра, както и 450 000 лв за закупуване на новата апаратура.

Кметът Иван Портних заяви, че въпреки проблема с бюджета на Варна, средствата са осигурени, тъй като са необходими за болница, която лекува хората от цяла Североизточна България. В годините назад финансово общината е помогнала за закупуване на още модерна апаратура - лазер за литотрипсия на камъни, рентгенов апарат за Спешното отделение, както и за обновяване на Оперативното отделение, на Детската хирургия, на фасадата на Хирургичния блок.

Д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на болницата, отчете, че през последните 6 години Община Варна е осигурила над 6 млн. лв. за болницата, за разлика от държавата, която през последните 3 години не е превела нито стотинка, въпреки че е мажоритарен собственик на МБАЛ "Св. Анна". До този момент е нямало толкова добра колаборация между Община и болница „Св. Анна“. През цялата история на прехода не си спомням, тук да са правени подобни инвестиции, каза той.

Ще продължим да работим с екипа на д-р Петров и въпреки всички трудности, защото навременната помощ е най-ценна. Особено когато се отнася до създаване на по-добри условия за лечение на хората, каза кметът Иван Портних.

През 2024 година се предвижда ремонт и старата сграда на патоанатомията.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648