С близо 20% са намалели пътнотранспортните произшествия в региона на Черноморието през летния сезон

Варна<+> 11.09.2020 12:17 Снимка: ДНЕС+

С близо 20% са намалели пътнотранспортните произшествия в региона на Черноморието през летния сезон

През активния летен сезон се отчита намаление от около 20% на пътнотранспортните произшествия в областите Добрич, Варна и Бургас в сравнение на същия период на миналата година. Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението във Варна, свикана за анализ на летните месеци и на ефективността на предприетите мерки за превенция, преди тяхното начало. Подобна среща се състоя и в Бургас през миналата седмица.

Днешното заседание бе председателствано от областния управител на Варна Стоян Пасев, а в него участие взе заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, представители на общини, на ангажираните институции и др.

„В Област Варна продължават да настъпват голям брой ПТП с пешеходци, което показва, че са нужни още мерки за успокояване на движението в населените места“, подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ тази тема е била акцент и през предходния сезон, като ще бъдат изискани допълнителни мерки от общините в региона с акцент към областния център. Близо 50% от фаталните инциденти през летния сезон са именно с пешеходци, докладваха от Пътна полиция. Значителен дял заемат и произшествията със самокатострофирали превозни средства. „Умората и разсейването продължават да са основни фактори за възникване на подобни инциденти с едно превозно средство, затова е много важно да работим последователно за повишаване самосъзнанието на водачите и да се подобрят обезопасителните системи на инфраструктурата, защото подобно рисково поведение трудно може да се повлияе с контрол“, коментира заместник-председателят на ДАБДП.  

Като добър пример за ефективност на предприети превантивни мерки е допълнителното сигнализиране на 9 км на пътя Варна – Добрич (в района на Баир Баши) – участък с концентрация на ПТП през изминалите години. След сигнални писма от МВР и ДАБДП, Агенция „Пътна инфраструктура“ е поставила шумяща маркировка и допълнителна сигнализация. Това, заедно с постоянен контрол от Пътна полиция дава резултат и през тази година участъкът вече не е сред тези с концентрация на ПТП, стана ясно по време на заседанието.

„От всички нас зависи да променим негативната тенденция и да повишим безопасността на пътя“, подчерта областният управител Стоян Пасев. Той призова общините към по-голяма активност по темата и настоя да бъдат създадени реално работещи общински комисии по безопасност на движението по пътищата към всяка местна власт в региона. „Вие сте хората на място и знаете какви са проблемите – нека заедно да индикираме критичните точки и да търсим решения. Без лична ангажираност и активност на всеки от нас няма как да постигнем общата ни цел“, допълни областният управител.   

„За региона на Бургас се отчита увеличение на челните сблъсъци между две превозни средства, което е много притеснителна тенденция“, посочи още тя. Акцентирано бе, че въпреки завишения контрол, превишената скорост и рисковите маневри при засиления трафик остават основни проблеми през натоварените месеци. По време на заседанието бе коментирано, че дори да има отстъпление в реализираните нощувки по Черноморието, трафикът е бил изключително интензивен като туристите приоритетно са използвали собствени превозни средства, а не масов транспорт. На този фон постигнатото намаление, както при настъпилите ПТП, така и при пътнотранспортния травматизъм е добра основа, която трябва да бъде надградена.

През днешния ден се провежда и обучение на участниците в Областната комисия по безопасност на движението на Варна от екип на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. В рамките на този месец представители на всички региони в България преминават през подобен инструктаж, който цели засилване ролята на местно ниво в политиките по безопасност на движението. Всички останали обучения се провеждат онлайн, като единственото присъствено е това във Варна – именно поради спецификата на областта и интензивността на движението в региона. 

През летните месеци на 2020 г. на територията на област Варна са настъпили 195 пътнотранспортни произшествия с пострадали лица, при които са загинали 6 и са ранени 241 участника в движението. Възникналите ПТП с материални щети са 471, с близо 100 по-малко от същите за предходната година. От началото на годината са настъпили общо 515 ПТП, като се отчита над 50% намаление на загиналите и около 70% намаление на ранените на пътя в региона в сравнение с миналата година.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини