Риболовни кораби на сдружение "Черноморски изгрев" на лов за незаконни и стари мрежи в Черно море

Варна<+> 09.01.2021 09:38 Снимка: ДНЕС+

Риболовни кораби на сдружение "Черноморски изгрев" на лов за незаконни и стари мрежи в Черно море

Компанията "Черноморски улов" и риболовното сдружение "Черноморски изгрев" с проект за ограничаване на вредите от една от най-сериозните заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб -призрачния улов.

"Най-ценният улов" е инициатива, стартирала на 31 октомври и продължава до 15 април 2021 г. 

Организаторите ще обявят резултата от лова на незаконни мрежи в морето, както и следващите стъпки от проекта. 

Крайната цел е опазването на черноморската фауна, а извадените от морето мрежи да бъдат рециклирани и повторно въведени в създаване на нов продукт.

През това време корабите на „Черноморски изгрев“ събират и връщат на брега стари, свободно плаващи мрежи, а процент от всички приходи на „Черноморски улов“ се отделят за финансиране и развитие на каузата. Паралелно със старта на проекта, организаторите търсят партньори и съмишленици на каузата, с които заедно да открият подходяща фабрика за рециклиране на събраните мрежи.

Призрачният риболов е явлението, при което стари, изгубени или изоставени риболовни мрежи продължават да се носят свободно във водата и улавят в смъртоносна хватка риби и морски бозайници.

По данни на Института по Океанология към Истанбулския Университет, ежегодно в Черно море попадат хиляди подобни мрежи с обща площ над 100 кв. км, а реалният обем и последици за екосистемите в Черно море имат нужда да бъдат по-добре изяснени. Ето защо, проектът „Най-ценният улов“ спомага и за по-ясното дефиниране на мащабите и въздействието на проблема.

"За нас този проект е въпрос на чест, но и инвестиция в бъдещето. Рибарите сме тези, които най-много пазим морето. За нас то е дом, ние милеем и се грижим за дома си.", споделя Емил Милев, председател на сдружение "Черноморски Изгрев"

Риболовните кораби на сдружението продължават поетата инициатива по изчистване на Черно море от мрежи, които замърсяват уникалното синьо природно богатство на България. 

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648