Варна<+> 05.05.2023 10:52 Снимка: ДНЕС+

Ректорът на ИУ-Варна проф. Станимиров представи в Русе новата си книга „Белите петна в бизнеса“

Книгата на проф. д-р Евгени Станимиров „Белите петна в бизнеса“ беше представена вчера вечерта в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе. Във втората си книга ректорът на Икономическия университет във Варна разкрива връзките между стратегическите избори, тактическите решения и методите за работа. Коментират се въпроси, свързани с комуникация, бюджет, цени, парадокси на потребителското поведение, тайни на брандинга и др.

Сред гостите на събитието беше и заместник областният управител Детелина Ачева. Тя отбеляза значението на книгата за широката общественост и най-вече това, че тя се фокусира върху най-новите тенденции в икономическия спектър. „Настоящата Ви книга дава шанс на редица предприемачи да открият нови хоризонти пред себе си и да погледнат бизнеса си по един напълно различен начин“, допълни Ачева и пожела на автора да бъде верен на себе си, като не спира да изгражда все по-силна връзка с читателите.

„Пожелавам Ви още много успехи и очаквам отново да гостувате в Русе. Бъдете все така обществено ангажиран и отговорен човек“, сподели заместник областният управител. Детелина Ачева е възпитаник и на Икономическия университет във Варна.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Русе и на него присъстваха ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете Енчо Енчев, Златомира Стефанова и Димитър Недев, както и редица представители на академичната общност и бизнеса, а също и студенти.

Книгата акцентира върху пропуснатите или неусвоени до момента възможности, които могат да подобрят функционирането на една компания, но не само. Написаното може да е от полза за всяка структура, дори и за такива, които не са бизнес ориентирани. Става дума за организации в нестопанския сектор и публичната администрация.

По думите на проф. Станимиров белите петна са неусвоените възможности във всеки един бранш. Те се формират по най-различни причини, като най-характерната е недостатъчните знания, умения и компетенции за разпознаване  на ранни предупредителни сигнали, които са в основана на предприемане на действия, за да може да използваме възможностите и потенциала на бизнес средата, за да растем по-бързо. Книгата е на издателство „Изток-Запад“, където излиза и първият подобен труд на ректора на Варненския икономически университет - „Многомерна стратегия за вашия бизнес“.

Настоящият ректор на Икономическия университет, освен преподавател, е и бизнес консултант. Той  има успешно приключени над 60 консултантски проекта. Като маркетингов експерт е участвал в над 40 проекта, финансирани от Европейския съюз и Световната банка. Участва в 7 редакционни колегии на български и чуждестранни научни издания в България и Великобритания. Има над 140 публикации в областта на маркетинга. Академичната му кариера започва през 1998 г., а през 2014 г. става най-младият професор по маркетинг в България, а в периода 2011 – 2019 г. ръководи първата специализирана катедра по маркетинг в страната. В същия период администрира 7 проекта за обучение, сред които иновативната съвместна програма с Университет Нотингам Трент (Великобритания). Координира от страна на ИУ–Варна програма по предприемачество, креативност и иновации на Университета Станфорд, Калифорния (САЩ). Проф. д-р Евгени Станимиров е зам.-председател на УС на Съюза на икономистите в България, член на УС на Съвета на ректорите на висшите училища в България и на УС на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност, както и членна контролната комисия на Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството. Проф. д-р Станимиров е водил лекции във водещи европейски университети. През 2015-а бе номиниран от Икономически университет – Варна за награда „Питагор“ за научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки. Член е на жури на програма „Най-изявените млади личности на България“ за 2023 година. Участва като външен експерт към Комисията по макроикономика, бюджет и финанси към икономическия и социален съвет за 2022-а за изработване на резолюция по „Национален план за възстановяване и устойчивост“. Член е и на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка, както и на журито за определяне на носителите на Наградата на Германската икономика за предходната година.

Още по темата

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161