Рекордни количества фалшиви парфюми и дрехи задържани от варненските митничари

Варна<+> 17.09.2023 12:33 Снимка: ДНЕС+

Рекордни количества фалшиви парфюми и дрехи задържани от варненските митничари

Засилват митническия контрол с масирани проверки за фалшива стока във Варна. За миналия месец митничарите са задържали рекордни количества фалшификати на парфюми,текстилни изделия и луксозни облекла, имитиращи световни марки на пазара.

От началото на годината до август засилените проверки на митничарите са установили общо 355 случая на подобен вид контрабанда, а задържаните фалшиви артикули са над 11 милиона. За сравнение за същия период на миналата година случаите са близо 2 пъти повече, а задържаните фалшификати са около 5 милиона.

През август митничарите от Варна-Запад попадат на съмнителен контейнер пристигащ от Индия.
„Вследствие на рисковия анализ, който се извършва регулярно в ТД Митница Варна бе селектиран за проверка контейнер, съдържащ тоалетна и парфюмна вода”, обясни Тодор Тодоров - началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване“.

Че пратката е рискова, доказали 35 000 опаковки парфюми с логата на световни марки, но без необходимите документи.

Такива събития се оказва, че не са рядкост в практиката на митничарите от Варна, тъй като само за месец август те са задържали над 80 хиляди фалшиви артикула

„Белезите, по които митническият служител разпознава тези стоки са предварително регистрирани в една информационна система "Копис", която обслужва нашата дейност. Тя съдържа пълна информация за рисковите стоки, които са заявени от определен притежател на интелектуални права върху тях”, допълни Тодоров.

От Агенция „Митници” съобщават, че освен фалшификати на парфюми, най-често задържани са още големи количества цигари, текстилни изделия и луксозни облекла, имитиращи световни марки на пазара.

Сред задържаната стока откриваме детски играчки, които в нередки случаи могат да бъдат опасни за здравето на децата.

Детските играчки са опасни включително с боята, която е нанесена върху тях с падащите елементи.

„Детските колички, които задържаме напоследък, са с неустановено лаково покритие. Предполага се, че е вредно”, каза още Тодоров пред "Нова".

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648