Протест с искане Делфинариумът във Варна да бъде закрит ще се проведе днес във Варна

Варна<+> 01.12.2019 12:27

Протест с искане Делфинариумът във Варна да бъде закрит, организират днес защитници на животните. Протестът е с начален час 12:00 пред сградата на Делфинариума в Морската градина, научи Moreto.net.

Причината за това са случаите на мъртви бозайници и тяхното дресиране, като последният такъв беше от този август на бебе делфинче, починало по време на представление според свидетели.

"Случаят с умрялото бебе във варненския делфинариум това лято не е прецедент, а рутина в една индустрия, която поробва животни за печалба и продава това като забавление. От откриването му до днес, там са живели 25 делфина за които ни е известно. Повечето от тях са загинали след кратък и брутален престой, поне 15 от тях са били бебета. Колко още животни за които не знаем са "минали от там", можем само да гадаем, тъй като делфинариумът не си прави труда да регистрира новородените бебета и да съобщава за умрелите животни в МОСВ. Контролният орган от своя страна не смята нито това за проблем, нито факта че делфинариумът държи в плен и развъжда противозаконно двойка морски лъвове от близо 2 години. Съществуването в плен причинява огромно страдание на тези чувствителни и интелигентни същества. Липсата на адекватно пространство за движение, изкуствената среда, гладът, дресировките, шумните представления и инвазивните атракции като "плуване с делфин" превръщат живота в делфинариума в каторжнически ад", гласи постът на организаторите.

Те настояват да се забрани използването на делфини за забавление и тяхното размножаване в плен, като призовават всички, които са съпричастни към съдбата на тези животни да се включат в протеста.

"Докато подобни отживели времето си съоръжения се затварят по цял свят, варненският делфинариум крои амбициозни планове да разширява своя обект, като освен няколко допълнителни квадратни метра затвор за животните, идеята е най-вече да се построи и аквапарк и заведение върху близо 3 дка от територията на Морската градина. В 21-и век, робството не е забавление! Животните не са атракция! Крайно време е този каторжнически лагер да бъде затворен", посочват още природозащитниците. /moreto.net
CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448