Проф. Мутафчийски удостоен със звание „Доктор хонорис кауза“ от Медицински университет - Варна

Варна<+> 03.12.2023 11:48 Снимка: ДНЕС+

Проф. Мутафчийски удостоен със звание „Доктор хонорис кауза“ от Медицински университет - Варна

Почетно научно звание „Доктор хонорис кауза" на Медицински университет - Варна бе присъдено на началника на Висшето военноморско училище (ВВМУ) - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и на началника на Военномедицинска академия - генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. Това съобщават на интернет страницата си от ВВМУ, предава БТА.

Двамата лауреати бяха отличени на тържествена церемония в Двореца на културата и спорта във Варна, на която бе направена промоция на „Випуск 2023″ на Медицинския университет. На тържеството получиха своите дипломи по медицина и първите военни лекари на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров", които завършиха успешно своята 6-годишна подготовка. Те се обучаваха по тристранната програма, създадена съвместно от Висшето военноморско училище, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" и Военномедицинска академия. Военните лекари получиха своите офицерски пагони и дипломите си от Морско училище през октомври 2023 г. Младите лейтенанти от специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили" са първите за страната военни медици, чието обучение премина в Морско училище, Медицинския университет и Военномедицинска академия.

След завършване на пълния шестгодишен курс на обучение те получиха образователно-квалификационните степени „магистър" по специалността „Медицина" от МУ-Варна и „бакалавър" по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" от ВВМУ.

На тържествената промоция на медиците и присъждането на „Доктор хонорис кауза" на началниците на Морско училище и Военномедицинска академия присъстваха кметът на Варна Благомир Коцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на държавната власт, консули, посланици и други официални лица.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961