Представят бита, културата и поминъка на влашкия етнос на събор край Варна

Варна<+> 19.07.2022 17:57 Снимка: ДНЕС+

Представят бита, културата и поминъка на влашкия етнос на събор край Варна

Инициативен комитет от Девня и Сдружение "Обединени български власи" съвместно организират събор на власите - рудари под надслов "Родова среща.

На събора, който ще се проведе на 6 август, събота, в местността "Побитите камъни" край Варна, ще бъдат представени бит, култура и поминък на влашкия етнос - в миналото и сега.

Ще участват представители от всички възрастови групи, както и самодейни певчески и танцови състави от Варна, региона и страната, които ще представят автентичен и съвременен влашки фолклор.

На предоставената импровизирана сцена ще се изявят част от нашите таланти, като музиканти, певци, танцьори и други. Ще се радваме да ви покажем носии, плетива и везба "от раклата на баба", както да демонстрираме занаятчийски умения и да представим ръчно изработени изделия.

Талантливи художници ще могат да представят свои картини и да популяризират културата на етноса ни, чрез бъдещите си творби. Целта на събора е да се срещнем власите - рудари от цялата страна, да се запознаем, да обсъдим проблемите на етноса ни и заедно да потърсим пътища за разрешаването им.

Организаторите призовават : "Да си припомним, съхраним и популяризираме архаичният ни влашки език, който е първият диалект на румънския език, обичаите и традициите ни. Съборът няма официални спонсори и за да се осъществи се нуждае от финансова подкрепа.
Призоваваме всички желаещи да се включат, според възможностите си, в дарителската кампания за набиране на средства по организацията и провеждането на събора!"

Банковата сметка е: Пощенска банка BG 93 BPBI 79454069176201

Основание за плащане: Дарение Родолюбие Девня 22

Получател: Иван Минчев

Благодарим на отзовалите се! За информация и заявки за участие, се обръщайте към главния организатор на събора г-н Иван Минчев на тел. +359 895111816, както и към сдружение Обединени български власи на нашата Фейсбук група и Фейсбук страница.

Дата и място на събитието: 06.08. 2022 г./събота/, местността "Побитите камъни" край гр. Варна. Очакваме ви!"

 

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482