Варна<+> 18.06.2020 13:21 Снимка: ДНЕС+

Повече стадиони с европейски вид искат от Зоналния съвет на БФС във Варна

Извънредното положение осезаемо се отрази и на спортните прояви, защото футболът е отражение на обективната действителност, заяви в интервю за ДНЕС+ Георги Мирчев – Зоналния председател на БФС – Варна. Той подчерта, че спортът е свързан със спонсори и финансиране и заради Ковид 19 икономическите загуби не са малко.

По отношение на аматьорския футбол, Мирчев добави, че заради кризата са били отменени всички първенства, а класиранията, които са били до този момент, са окончателни. По решение на БФС няма изпадащи отбори. Но най-много извънредното положение се е отразило на децата, които са имали голямо желание да тренират.

„Първият турнир за деца започва скоро „Турнир за купата на кмета на Аксаково“, който ще се играе на стадиона в града. Предстоят и още турнири, които ще бъдат по – скоро с развлекателен характер“.

 През последните години във Варна и областта се увеличават децата, които искат да играят футбол, особено по – малките 5 – 6 годишни.

„Имаме школи, които ходят по детските градини изнасят уроци по футбол“.

Подготовката на един футболист да стигне до професионалния футбол е пирамидална. Това означава, че от един набор деца, 4-5 може да станат професионалисти и да играят за класни отбори.

„Има деца, които в по-ранна възраст показват завидни качества, и такива, които постепенно показват талант“.

Трябва да има повече спортни бази за трениране, а условията на съществуващите до момента да се подобрят, категоричен е Георги Мирчев.

„Хубаво е, че Община Варна е ангажирана в изграждането на терени, но трябват още. Има много голям потенциал в спортните бази и колкото се направят, те ще бъдат пълни, което означава, че децата играят футбол“.

Сред амбициите на Мирчев са стадион Варна един ден да бъде завършен, а „Тича“ и „Спартак“ да се подобрят. 

„Ако ние имаме стадион, който да отговаря на европейските условия, дори някой мачове на Лудогорец от Шампинска лига и лига Европа ще ги играят тук“.

Геоги Мирчев коментира и предстоящия конгрес за избор на нов президент на БФС. Според него напрежение вече няма и скоро ще бъде избран нов човек, който ще оглави централата. Сред най –спряганите имена през последните месеци е кандидатурата на бившия капитан на националния отбор Стилиян Петров.  

Георги Мирчев изрази несъгласие с новите правила в съдийството и по точно с въвеждането на „ВАР“ системата, която според него убива футбола.

„Правилата непрекъснато се променят и се усложняват. И аз вече започнах да се бъркам, кое е правилно."

Системата вероятно ще заработи в българското първенство идната година.

CHF CHF 1 1.80544
GBP GBP 1 2.19727
RON RON 10 4.01377
TRY TRY 10 2.07071
USD USD 1 1.6484