Под 30 % са учителите, пожелали да се тестуват за COVID-19 в училищата във Варна

Варна<+> 13.09.2021 18:07 Снимка: ДНЕС+

Под 30 % са учителите, пожелали да се тестуват за COVID-19 в училищата във Варна

Под 30 % са учителите, пожелали да се тестуват за COVID-19 в училищата във Варна, предаде репортер на ДНЕС+.

След като от облстния кризисен щаб съобщиха, че след съгласуане с РУО и РЗИ ще се предоставят бързи антигенни тестове за изследване на педагогически и непедагогически персонал, които ще се извършват от медицинските специалисти в детските и учебни заведения. 

По информация на репортер на ДНЕС+, под 30 % са желаещите учители да бъдат тестувани за COVID-19. Същият е и процента на ваксинираните преподаватели, като има лека тенденция този брой да нараства, но все още остава нисък.

Причините, според педагозите са няколко, като най-коментираната е, че много от тях вече преминаха през вируса. В началото на миналата учебна година, не малък брой преподаватели преболедуваха, а част от тях дори са вече и ваксинирани.

На територията на Варненски регион за периода има регистрирани епидемиологично свързани случаи на заболявания в Професионална гимназия за химични и хранителновкусови технологии Д. И. Менделеев (5 преподаватели и 1 служител по поддръжка).

Има и огнище на заразен персонал и детска градина във Варна, където са установени учители, помощен персонал и медицинска сестра. Децата от групите със заразени учители, са преведени под 10-дневна карантина.

Епидемиологично свързани случаи на заболявания от COVID-19 са регистрирани на два кораба: на моторен кораб, намиращ се в КРЗ “Одесос", пътуващ под малтийски флаг и моторен кораб, намиращ се на рейд Варна, пътуващ под флаг "Острови Ман".

На първия кораб от общо 19 души екипаж са заболели 3-ма. Корабът е бил на ремонт в КРЗ “Одесос" от 16.08.2021 г. На 25.08.2021 г. екипажът на кораба се сменя.

Положителните лица сред екипажа, както и контактните са поставени с предписания на РЗИ – Варна в изолация в каютите си на борда на кораба, като от 07.09.20121 г. са преместени в хотел Магнолия – к.к. Албена. Направена е дезинфекция на плавателния съд,а екипажите вече са подменени.

Епидемиологично свързани случаи на заболявания от COVID-19 са установени и на втория  кораб, намиращ се на рейд Варна, пътуващ под флаг "Острови Ман". Касае се за 14 положителни лица - членове на екипажа от общо 20 души. Корабът е бил на ремонт в КРЗ “Одесос" до 22.08.2021г., след което излиза на рейд. Положителните лица сред екипажа, както и контактните са поставени с предписания на РЗИ – Варна в изолация в каютите си на борда на кораба.

По информация на техническия директор в КРЗ “Одесос" няма заболели или положителни за COVID-19 работници.

Останалите институции, ангажирани в граничния контрол на пристанищата на гр. Варна, са уведомени за взетите мерки чрез вписване в Информационната система за електронен документооборот на корабите, а ГКПП – Варна и корабния агент – и по телефона. 

Варна вече е на второ място по заразени в страната след София.

 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448