Отсрочват плащането на туристическия данък във Варна

Варна<+> 10.07.2020 17:53 Снимка: ДНЕС+

Отсрочват плащането на туристическия данък във Варна

Финансовата комисия към Общински съвет – Варна взе решение за отсрочване на плащането на туристическия данък. По предложение на групата на ГЕРБ възникналите задължения за този налог за периода на извънредното положение и противоепидемичната обстановка ще могат да се платят до 15 ноември 2020 г.

Наред с това хотелиерите и фирмите, които плащат такса смет според заявеното количество за 2020 г., а не по данъчна оценка на имота, ще могат да подадат до 31 юли тази година коригиращи декларации за вида и броя на необходимите съдове, които ще ползват, както и за периода за осъществяване на дейността. По предварителни данни възможността за подаване на такива декларации би се отразила с намаление в приходната част на План-сметка „Чистота“ в размер на около 260 000 лв.

На днешното си заседание съветниците одобриха отпускането на допълнителни средства за довършване на новото кръгово кръстовище на бул. „Васил Левски“ с ул. „Девня“. В хода на строежа са възникнали обстоятелства, които са наложили промени в първоначалния проект.  Съветниците решиха 926 304 лв. да бъдат осигурени от кредита, отпуснат за изграждането на пешеходна пасарелка на бул. „Цар Освободител“ при ул. „Кестен“. За целта в общинския бюджет ще бъдат направени компенсаторни промени.

От местната хазна ще се осигурят средства за изграждане на тротоарни настилки по пътя Варна – Златни пясъци, в района на новото кръгово кръстовище при Долна Трака. В проекта са предвидени пешеходни тротоари, но за изграждането им в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ не е осигурено финансиране. С решение на Общинския съвет ще бъдат предоставени около 50 000 лв. като трансфер към държавната агенция, която в качеството си на собственик на пътя ще възложи ремонтните дейности.

На днешното заседание членовете на комисията дадоха съгласието за отпускане на близо 195 хил. лева за ремонта на Оперативното отделение в МБАЛ „Св. Анна“. Този сектор, в който ежегодно се извършват средно по 11 600 операции, не бе ремонтиран основно от 25 години. По време на строително-ремонтните дейности възникнаха непредвидени разходи, които общината като акционер в дружеството реши да покрие.

Съветниците гласуваха също 126 500 лв. с ДДС от общинския бюджет ще бъдат предоставени за изграждане на ограда около новия храм „Св. Прокопий Варненски“.

За да влязат в сила, днешните решения трябва да получат одобрението на местния парламент.

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332