Оцеляване на предела. Ще се спасят ли от фалити малките магазинчета във Варна?

Варна<+> 25.06.2020 12:38 Снимка: ДНЕС+

Оцеляване на предела. Ще се спасят ли от фалити малките магазинчета във Варна?

Малкият и среден бизнес е поставен пред изпитания в условията на пандемията и на фона на нарастващата заболеваемост във Варна. По време на извънредното положение, голяма част от малките обекти не работеха, което доведе и до съкращаване на персонал. След отхлабване на мерките, като че ли ситуацията е същата и малкият бизнес пак е на ръба на фалита. Дияна Иванова има магазин в центъра на Варна. Разказва, че в момента работи сама, защото се е наложило да освободи служителя си. Притеснена е и дори малко „гневна“ на вируса, че причини такива материални и психически щети. „Яд ме е, че се случи така, животът сякаш се промени“, каза още Дияна и допълни, че в момента оборотът и се е свил с повече от 50%.  Клиенти в магазинчето по – рядко влизат, а същевременно разходите за наем и стока растат.

„Ако преди 3-4 месеца, купувахме една стока на определена цена, то тя сега се е повишила с около 10-20%“. Е, на кого да я продадем, то и без това все им се вижда скъпо, пък сега….не знам“.

По – ниски обороти и по – малко клиенти отчитат и други търговци в района на Колхозния пазар в града. Стефка Илиева продава обувки. Казва, че единствената й цел в момента е борба за оцеляване, а добрите печалби вече са мираж.

 „Преди кризата горе – долу беше добре, но сега положението е много зле и обмислям варианта да затворя“.

Бележки с надпис, „дава се под наем“, започнаха да висят на все повече празни обекти в града. Проблемът е, че никой не знае какво ще стане утре. Дългосрочните планове станаха краткосрочни, да не кажем и ден за ден. Хората са притеснени, че не е ясно дали няма да се повторят рестриктивните мерки от март и април, какво ще стане септември….ами зимата?

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987