От Варна е първият българин, който се кандидатира на избори във Великобритания

Варна<+> 23.02.2022 18:25 Снимка: ДНЕС+

От Варна е първият българин, който се кандидатира на избори във Великобритания

За първи път българин се кандидатира на избори във Великобритания. Това стана ясно, след като Лейбъристката партия на Великобритания обяви номинациите си за съветници в местния вот, който предстои през май.

Нишан Джингозян ще бъде кандидат в лондонския район Енфийлд. Ако бъде избран, той ще стане не само първия общински съветник от български произход в тази страна, но и един от малкото европейци на такава позиция, съобщава NewsBG.

Не бих се кандидатирал за изборен пост във Великобритания, ако не се чувствах уверен, че притежавам знания и опит, които мога да предложа. Към това решение ме подтикна и липсата на политическо представителство на българската общност в Обединеното кралство. Над 320 000 български граждани живеят във Великобритания, а нямаме представителство на политическо ниво. Това е огромен проблем за общност, която изпитва определени затруднения в процеса на интеграция“, коментира сънародникът ни при обявяването на номинацията.

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в морската столица и Кингстън юнивърсити в Лондон. Живее във Великобритания от 22 години Работи в системата на държавната администрация. Член е на работна група към Foreign and Commonwealth Office във Великобритания и на работна група към ПЕС - PES Migration and Integration Network. Основател е на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон.

„Признавам, че си задавах въпроса - да си българин, кандидат за поста – преимущество ли е или недостатък? За съжаление аз не разполагам с лобито, с което другите общности в Лондон разполагат. Познавам задочно още само един член на Лейбъристката партия, който е от България. Няма да мога да разчитам и на гласовете на българската общност в Лондон. В района, който представлявам, живеят много малко българи“, коментира Джингозян./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648