Оставиха в ареста двама, издевателствали над продавачка в магазин

Варна<+> 24.01.2022 14:03 Снимка: ДНЕС+

Оставиха в ареста двама, издевателствали над продавачка в магазин

Мерки за неотклонение “задържане под стража” наложи Районен съд - Варна на двама мъже, съответно на 38 г. и на 32 г., привлечени като обвиняеми за противозаконно лишаване от свобода и за закана с убийство на млада жена

Съдът взе най-тежката мярка за процесуална принуда по отношение на двамата мъже, съответно на 38 г. и на 32 г., спрямо които на 21 януари т.г. са предявени обвинения за извършени в съучастие като съизвършители престъпления по  чл. 142а, ал. 1 и по чл.144, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Пострадалата от посегателството млада жена, която е работила в магазина на 38-годишния мъж, в продължение на около денонощие и половина е била противозаконно лишена от свобода и държана против волята й в складово помещение. От страна на двамата обвиняеми и трето неустановено по делото лице са й причинени травматични увреждания и отправени закани с убийство по отношение на нея и нейни близки, във връзка с подозрения за извършени присвоявания на средства от пострадалата.

Деянията се явяват  тежки умишлени престъпления, доколкото законодателят е предвидил за всяко от тях възможност за налагане на  наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.

Анализът на събраните на този етап гласни и писмени материали и доказателства по делото водят съда до обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни към престъпленията, за които са им възведени обвинения. Съдът отчете, че самият механизъм на извършване на деянието, привличането към задружна престъпна деятелност на поне три лица, в достатъчна степен разкрива високата степен на обществена опасност.

38-год. управител на магазина е неосъждан, но са налице данни и съществува реална опасност да се опитва да повлияе върху свидетели за промяна на показанията им. От справката за съдимост на 32-год. мъж е видно налагано административно наказание, но по отношение на него по делото са налични данни за съпричастност към още едно престъпление – отвличане, за което на този етап не е привлечен към наказателна отговорност.

Поради високата степен на обществена опасност съдебният състав на Районен съд – Варна намира, че единствената адекватна към момента мярка за неотклонение по отношение на двамата обвиняеми се явява  „Задържане под стража“.

Обжалването на определението на Варненския районен съд по мярката е в 3-дневен срок, като в случай на жалба делото бе насрочено пред ВОС за 28 януари т.год. от 10 часа.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648