Осъдиха жена във Варна, причинила катастрофа и убила моторист

Варна<+> 22.01.2021 19:36 Снимка: ДНЕС+

Осъдиха жена във Варна, причинила катастрофа и убила моторист

Апелативният съд във Варна отмени оправдателната присъда на Варненския окръжен съд и призна за виновна жена - участник в катастрофа с мотор. Според съдебния акт на втората инстанция, на 17.10.2018 г. Ивалина Б.  нарушила Закона за движение по пътищата, като не спазила задължението да пропусне превозно средство, движещо се по път с предимство. Така по непредпазливост причинила смъртта на Иван Ч. На жената бе присъдено наказание 1 година лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с 3 години. Подсъдимата е лишена от право да управлява моторно превозно средство за 2 години. Тя трябва да изплати общо 270 хиляди лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди на майката и сестрата на загиналия, конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

На 17 октомври 2018 г. след завой от ул. „Хаджи Димитър“, Ивалина Б. навлязла с колата си в лявата лента на бул. „Сливница“ във Варна. Зад нея се движел мотор. При последвалия сблъсък мотоциклетистът загинал.

Производството пред въззивната инстанция бе образувано след протест на прокуратурата и жалба на частните обвинители с искане водачката да бъде призната за виновна. Апелативният съд прецени, че за правилното решаване на делото е необходимо провеждане на съдебно следствие. Изискани бяха сведения от редица институции, разпитани бяха свидетели. Съдът назначи и комплексна автотехническа и съдебномедицинска експертиза. От заключенията й стана ясно, че преди удара мотоциклетът се е движел със скорост около 106 км/ч при максимално развити от шофьорката на лекия автомобил 22 км/ч. Експертите посочиха, че правилното поведение е изисквало водачката да завие надясно по най-краткия път, а след това да извърши маневра за престрояване в ляво. В случай, че това е било направено, произшествието не би настъпило.

Според представителя на Апелативната прокуратура, подсъдимата е нарушила закона като е отнела предимството на мотоциклетиста и не се е уверила, че с маневрата си няма за застраши пътната безопасност. Обвинението не омаловажи и приноса на моториста, който се е движел със скорост над разрешената и е съпричинил инцидента.

Защитата на Ивалина оспори арбитражната експертиза. Адвокатът й изтъкна, че правото на предимство е било на нейна страна. Тя е завила на зелен светофар, което означава че по това време е било забранено движението на идващи по булеварда превозни средства. Автомобилът й бил застигнат от мотора.

Присъдата, с която Варненският апелативен съд призна вината на Ивалина Б. за това, че по непредпазливост е причинила смъртта на моториста Иван Ч., подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

CHF CHF 1 1.76998
GBP GBP 1 2.26283
RON RON 10 4.01097
TRY TRY 10 2.21873
USD USD 1 1.62606