Областният управител на Варна Благомир Коцев отново се оправда, нямало да спира бюджета

Варна<+> 05.05.2022 13:22 Снимка: ДНЕС+

Областният управител на Варна Благомир Коцев отново се оправда, нямало да спира бюджета

Областният управител на Варна Благомир Коцев отново се оправда, като обясни на брифинг, че нямало да спора бюджета, а само части от него. Коцев бе провокиран от брифинга, който даде кмета на Варна Иван Портних, и на който заяви, че областния управител на Варна спира развитието на града, връщайки бюджета.

“Вчера чухме големите страхове на опозицията, че бюджетът на Варна ще бъде върнат и Областна администрация ще саботира бюджета на Варна, така че да няма пари за заплати, за социални дейности, за инфраструктура. Искам да успокоя обществеността, че такова нещо няма да се случи. Няма да блокираме бюджета на Варна”, заяви Коцев.

“Ние много добре знаем колко е важен бюджетът на Варна”, заяви областният управител.

Коцев се оплака от "ултимативния тон" на кмета, като го покани на дебат в Областна администрация. Той оправда очевидното си заяждане от седмици насам с "конструктивност и задължения", които имал към варненци, като пратеник на държавата да следи как се харчат парите на варненските данъкоплатци.

Естествено пропусна темата с азотния тор от кораба "Вера Су", който позорно престоя около 2 месеца край бреговете на Камен бряг.

Коцев е решил да засегне две решения на Общинския съвет. Едното касае разпродабата на общинска земя, а другото заемът, който община Варна ще тегли в размер на 95 млн лв.

Областният управител засегна и темата за градската среда. Според него тя във Варна не е добра, а даже му "омръзнало негови приятели от Бургас да му говорят, че Варна не е хубав град като Бургас.

Относно темата за имотите, които разпродава Общината, говори Александър Николов – зам. областен управител на Варна:

“Вчера станахме свидетели на фалшива новина – че Областна администрация връща целия бюджет на Варна и закрива града”, заяви той.

Според него Областна администрация има желание за разумно управление на парите на града.

“На масата подчертаваме не целия бюджет, а единствено порочни практики. Не спираме развитието на Варна, не блокираме бюджета, а връщаме части от него за разглеждане”, допълни Николов.

След това той изтъкна примери за незаконосъобразност.

“Поземлени имоти в Аспарухово и район Младост се предвижда да бъдат продадени чрез публично оповестен конкурс като частна собственост. Но тези площи следва да са достъпни за широко обществено ползване. Т.е. по силата на закона тези площи са публична общинска собственост, без значение как ги квалифицира Портних”, обясни той.

Като друг пример Николов посочи имоти, междублокови пространства в кварталите Левски, Младост, Аспарухово, които също са предвидени за продажба.

Според него посочената незаконосъобразност предпоставя допълнителна гъстота на застрояването.

Павел Попов – заместник областен управител на Варна заяви, че на 11 май бюджетът може да започне да бъде изпълняван, защото това е срокът, в който може да се внесе в съда.

“Нашите възражения са към начините, които общината е избрала, за да осигурява част от приходите на бюджета”, добави той.

по материала работи екип на ДНЕС+

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648