Няма поражения на залата след късо съединение във варненеската опера

Варна<+> 31.01.2023 16:06 Снимка: ДНЕС+

Няма поражения на залата след късо съединение във варненеската опера

Инцидентът в Театрално-музикален продуцентски център Варна, възникнал при късо съединение с кабел, захранващ осветлението на сцената, към края на спектакъла „Красавицата и Звяра“ в събота, 28 януари 2023 г., е овладян своевременно.

Дежурните осветители и сценичната група са използвали наличните пожарогасители за да потушат огъня, още преди пристигането на автомобилите на пожарната.

Присъствалите на спектакъла 400 зрители са изведени от залата, съгласно предписанията на евакуационния план. Няма пострадали, нито щети в театралната зала.

Директорът на ТМПЦ Варна, Даниела Димова, свика заседание на ръководството с техническите служби за подробен анализ на ситуацията, съобщават от пресслужбата на институцията.

Експертите взеха допълнителни мерки за повишаване на превантивния контрол, сред които въвеждане на профилактика на осветителните тела и осветителната инсталация на 6 месеца, вместо на 1 година, както изискваха досегашните вътрешни правила на
ТМПЦ, и изготвяне на проект за допълнително захранване на сценичното електротехническо оборудване.

Няма промени в програмата на ДТ „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна.

Предвиденият за днес гастрол на Плевенския драматичен театър с „Опашката“ по романа на Захари Карабашлиев, както и всички следващи спектакли на Театрално-музикален продуцентски център Варна ще се състоят на обявените в афиша дати.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957