Няма опасност от водна криза във Варна

Варна<+> 16.09.2020 11:31 Снимка: ДНЕС+

Няма опасност от водна криза във Варна

За момента няма опасност от безводие във Варна и областта, както се случи в Перник. Това казват от институциите, които са отговорни за осигуряването на питейна вода за над 1 млн. души, съобщава БНТ.

Припомняме, засушаването през последните години доведе до намаляване на обема на водата в язовирите и реките. Проблемът е изключително сериозен по Черноморието, поради което се търсят алтернативни източници за водоснабдяване. За проблема от месеци предупреждава и екоминистърът Емил Димитров.

В момента морската ни столица се захранва с вода от язовир "Камчия" и от изворите в Девня.

Бургас също се захранва с вода от "Камчия", като през последните месеци към него се подава значително по-голямо количество вода отколкото към Варна, тъй като Бургас няма алтернативни източници на водоподаване.

Управителят на ВиК-Варна инж. Валентин Вълканов заяви, че приетият бизнесплан за следващите 5 години дава перспектива, в която от водното дружество трябва да взимат 75-80% от язовир "Камчия" и около 20-25% от карстовите извори. Той поясни, че в момента се взима 50% вода от "Камчия" и 50% от девненските карстови извори и засега тя е достатъчна.

По негови думи сътресенията са най-вече за ВиК дружеството, защото намаляването на водните количества от язовир "Камчия" го принуждават, теглейки вода от карстовите извори на по-висока цена, да плаща и по-високи разходи./БНТ

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279