Носител на голямата награда "Варна" е археологът Александър Минчев

Варна<+> 12.05.2022 14:33 Снимка: ДНЕС+

Носител на голямата награда "Варна" е археологът Александър Минчев

С пълно мнозинство комисията по култура към Общинския съвет утвърди номинациите за награда „Варна“ за 2022 г. Тазгодишният носител на голямата награда ще бъде археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостния му научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

В раздел „Литература“ отличието е за екипа на Държавния архив във Варна за активната му будителска работа през периода на пандемичните ограничения.

Номинирани в категория „Изобразителни изкуства“ са Цветан Кръстев за мащабната му ретроспективна изложба „Автогейм“ и екипът на галерия „Арт Маркони“ за осъществяването на художествения проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“, обединил творческите виждания на 40 художници.

Три са номинациите в раздел „Театър“. Индивидуалният приз отива при актьора Стоян Радев за превъплъщението му в образа на Салиери в постановката „Амадеус“ от Питър Шафър. Признание получават и екипите на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и на Държавния куклен театър за високия им професионализъм при създаването съответно на представлението „Тютюн“ и на спектакъла за възрастни „Гларус ретро кабаре“, посветен на „Варна – 100 години курортен град“.

В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера – Варна за реализираната мащабна продукция-мюзикъл „Цар Лъв“.

Призьор в раздел „Архитектура“ е арх. Владимир Попов, отличен за съществения му принос в опазването на архитектурното наследство и за архитектурното изграждане на облика на Варна.

В раздел „Журналистика“ признание получават фотожурналистът Красимир Делчев за самостоятелната му изложба „Животът в кадър“ и екипът на Регионален телевизионен център – Варна – за високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и  популяризирането на културата и изкуството на Варна в национален ефир чрез предаването „Линия Култура“.

В разделите „Музика“, „Танц“ и „Кино“  тази година няма номинации.

Предложенията трябва да бъдат гласувани и от Общинския съвет.

По традиция награда „Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май –  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648