Неизвестен хвърли коктейл "Молотов" по храм във Варна

Варна<+> 19.03.2023 08:01 Снимка: ДНЕС+

Неизвестен хвърли коктейл "Молотов" по храм във Варна

Неизвестно засега лице е хвърлило малко след 2 часа в нощта на петък срещу събота бутилка със запалителна течност по най-новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски".

Не са били нанесени сериозни щети по църквата.

Камера за видеонаблюдение е заснела подпалвача - мъж, облечен в черно, който носи в ръцете си бутилка. Той хвърля коктейл "Молотов" през оградата на църквата. По данни на полицията подпалвачът се е целил във вратата на храма, която е от дърво, за да предизвика пожар. 

Лицето се издирва. 

Бутилка със запалителна течност е хвърлена по фасадата, увредени са плочката на храма и е опушена, каза главен инспектор Даниел Михов - началник на сектор "Криминална полиция" в РПУ-Варна.

Според митрополит Йоан, този инцидент не е първото посегателство срещу храм във Варна. Последният такъв случай е със запалена гума в двора на Митрополията в близост до Катедралния храм "Успение Богородично".

„Когато човек с делата си потъмни божия образ в себе си, всичко може да се случи. Подобно действие напомня на една поговорка, която гласи „Простотията е по-лоша от кражба. Този човек, ако ни слуша в момента, нека направи нещо добро, нещо различно от това, което е сторил сега”, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Разследването по случая продължава.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648