„Науката преобразява животи“ бе темата, под която премина Нощта на учените в МУ-Варна

Варна<+> 30.11.2020 17:48 Снимка: ДНЕС+

„Науката преобразява животи“ бе темата, под която премина Нощта на учените в МУ-Варна

На 27 ноември 2020 година за седма година Медицински университет – Варна приветства деца, ученици, студенти, учени и широка общественост на тазгодишното издание на Европейската нощ на учените. Събитието се осъществява в рамките на проект „Researchers in the Knowledge Triangle, финасиран по програма „Хоризонт 2020", дейности „Мария Склодовска – Кюри", където Медицински унивеситет - Варна е партньор в консорциум с координатор Софийски университет „Св. Климент Охридски".

Инициативата има за цел да популяризира научните постижения и иновации сред обществото и особено сред младите хора, като тазгодишното издание е с тема „Науката преобразява животи“. Програмата за събитието се проведе онлайн и включваше интересни и поучителни демонстрации, дискусии, конкурси, изложби, прожекции на филми и срещи с учени. Освен в Медицински университет – Варна, Нощта на учените се проведе и във Филиалите във Велико Търново и Шумен, които също показаха колко вълнуваща и разнообразна може да бъде научната дейност.

Европейската нощ на учените в Медицински университет – Варна беше открита от проф. Тодорка Костадинова, директор на Дирекция „Международно сътрудничество, акредитация и качество", която приветства от името на Ректора - проф. Валентин Игнатов и цялото ръководство на университета, всички гости на събитието с добре дошли.

Участниците имаха възможност да разгледат „виртуално“ две изложби – на биомедицицински изображения, заснети от български учени и на картини от конкурса за рисунка на тема „Науката преобразява животи“.

Във виртуалната изложбата „Красивото в науката“ Ви представихме образи, заснети и открити от учени от Медицински университет - Варна и наши приятели, които съчетават в себе си научната стойност и естетическата наслада на изкуството. Изложбата е достъпна на сайта на университета и може да я разгледате на следния адрес: https://www.mu-varna.bg/BG/AboutUs/Pages/izlojba-eu-nost-varna-2020.aspx 

След като в края на месец септември бе обявено началото на конкурса за детска рисунка на тема „Науката преобразява животи“ по време на Нощта на учените настъпи и дългоочаквания момент за малките художници – обявяване на отличените участници. В конкурса участваха 218 рисунки на деца на възраст между 6 и 14 години, които ни представиха най-различни и интересни идеи за това как науката и научните открития променят нашия живот. Ето ги и отличените художници:

В категория: 6-9 години:

I място:  Захари Рейзов

II място: Ивелин Стефанов

III място: Георгия Кочева

Специални награди:

  • Лейла Стоянова
  • Константина Иванова
  • Марина Раданска
  • Виктория Парашкевова
  • Александра Христова

 В категория: 10 – 14 години:

I място: Вяра Стоянова

II място: Мартина Гочева

III място: Катерина Пискова

Специални награди:

  • Мартина Тодорова
  • Ния Катушева
  • Александър Енчев
  • Ивона-Сияна Станева
  • Стефания Георгиева

Всички рисунки, които пристигнаха в МУ-Варна, може да разгледате във виртуалната галерия: https://www.mu-varna.bg/BG/AboutUs/Pages/detski-risunki-eu-nost-2020.aspx 

Поради формата, в който се проведе събитието, на всички участници ще бъдат изпратени грамотите и наградите чрез куриер/ по пощатa в следващите дни, а тези които са от Варна, могат да получат наградите си на място в университета след 07.12.2020 г., при предварителна уговорка на телефон: 052/ 677 038.  

Филмът „Роботите и човешкото здраве“ показа как благодарение на иновациите в медицината роботите могат да спасяват човешки животи. Проф. д-р Никола Колев и екип от Катедрата по обща и оперативна хирургия към МУ-Варна и Първа клиника по хирургия  към УМБАЛ „Св. Марина“ обясниха за приложението на четвърта генерация робот Da Vinci в хирургията. Учстниците в събитието имаха възможност да се запознаят и срещнат виртуално с ас. д-р Тургай Калинов от Катедра по обща и оперативна хирургия към Медицински университет - Варна и Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Св. Марина“, който разказа за възможностите, които предоставя роботизираната система и какви предизвикателства среща той в своята работа.

CHF CHF 1 1.81988
GBP GBP 1 2.19576
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.16004
USD USD 1 1.62121