Национална младежка конференция по астрономия откриват днес във Варна

Варна<+> 11.04.2024 12:17 Снимка: ДНЕС+

Национална младежка конференция по астрономия откриват днес във Варна

50- та Национална младежка конференция по астрономия ще бъде открита днес от 14:00 часа във ФКЦ-Варна.

В нея ще участват близо 160 ученици, студенти, докторанти, преподаватели и учени от 15 града в страната. Чрез видеоконферентна връзка ще се включат бивши ученици на Обсерваторията от САЩ, Канада, Испания, Франция, Нидерландия, Тайланд, Чили и др.

На четирима кръжочници дванадесетокласници от НАОП ще бъде връчена наградата на обсерваторията "Николай Петров". Като поздрав за всички гости и участници в конференцията, ученици на НАОП "Николай Коперник" са подготвили театралната постановка "Ресторант на края на Вселената". Сценарист-постановчик, продуцент и режисьор на постановката е д-р Ева Божурова. Театралните костюми са изработени от ученици на ПГ по Текстил и моден дизайн - Варна.

Гост-лектори на конференцията са гл.ас. д-р Янко Николов от Института по астрономия към БАН, Пенчо Маркишки от СУ "Св.Климент Охридски" и ИА с НАО към БАН и Никола Каравасилев от ПЧМГ.

В рамките на конференцията доклади ще изнесат участници от Националната лагер-школа Бели Брези 2023, както и ученици - кръжочници от всички Обсерватории в страната. Участниците ще запознаят аудиторията с визуалните си и фотографски наблюдения на променливи звезди, Волф-Райе звезди, пулсиращи звезди, с Окултация на Венера от Луната, с Определянето на видимия диаметър на Луната по древновавилонски метод и много други интересни теми.

Специално за гостите от страната, Историческият музей на Варна с директор д-р Игор Лазаренко осигури посещение на Римските терми, като една от забележителностите на Варна.

Конференцията ще завърши с традиционното много силно "Състезание на знаещите", в което два отбора участници в конференцията се състезават със съставителите на въпроси - д- р Ева Божурова и Захари Дончев.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029