Можем ли наистина да спрем да пипаме лицето си?

Варна<+> 10.07.2020 11:39 Снимка: ДНЕС+

Можем ли наистина да спрем да пипаме лицето си?

Правим го по над 20 пъти на час, лесно можем да го проверим, като си направим клипче.

Още в началото, когато светът се сблъска с новия вирус, който бързо се превърна в пандемия, лекарите бяха категорични – мийте си ръцете и не се пипайте по лицето. Това обаче за мнозина се оказва изключително трудно. И не заради друго, ами просто защото повечето докосвания са абсолютно несъзнателни. Защо обаче тези движения са толкова трудни за овладяване и защо постоянно ги правим? Отговорът е в езика на тялото.

Барабаненето с пръсти е едно много ярко съобщение за това. А понякога вместо с пръсти, хората потупват с крак или химикал, някои дори имат навика да го гризат. Истината е, че понякога, завладяни от ежедневието, забравяме за противоепидемичните мерки и се пипаме по лицето, а не бива. Затова, ако ви засърби някъде, отвлечете вниманието си с нещо приятно, например и ще забравите за сърбежа, съветват психолозите, или просто си мийте ръцете по-често.

Чрез него по ефективен начин показваме на другите как се чувстваме без да използваме думи. Например, неволно демонстрираме отегчение, когато разговорът със събеседника ни е скучен. Да докосваме лицето си е механизъм при стресови ситуации. Лицето е чувствително, както и пръстите и дланите ни. Така, установено е, че тялото ни се справя по-лесно с променящата се бързо среда около нас. Ако например сме нетърпеливи и не ни свърта на едно място, можем да извършваме много различни движения.

Александрина Алексиева

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551