„Моят Ленард Коен“ - концерт трибют за легендарния музикант във Варна

Варна<+> 11.04.2024 13:36 Снимка: ДНЕС+

„Моят Ленард Коен“ - концерт трибют за легендарния музикант във Варна

„Моят Ленард Коен“ - концерт трибют за легендарния музикант от авангарда на XX век, ще се състои на 28 април от 19.00 ч. на сцената на Държавната опера във Варна.

Австралийският певец и пианист Стюарт Д‘Ариета и неговата група инструменталисти представят в креативни аранжименти най-емоционалните песни на великия Ленард Коен – поет, композитор и изпълнител от музикалния авангард на XX век.

Легендарният канадец покорява света с поетичните си текстове, любовните мелодии и дълбокия си баритонов глас.

Роден в семейство на еврейски интелектуалци, Ленард Коен от ранна възраст се насочва към музиката и поезията, но и към теологията, която оставя отпечатък в цялото му творчество. То по особен начин обединява литература, митология и музика, за да се превърне в негов неповторим почерк. Освен с множество награди за различни албуми и постижения, през 2010, шест години преди смъртта му, Ленард Коен е удостоен и с „Грами“ за цялостно творчество. Неговата “Hallelujah” се смята за една от най-влиятелните и най-изпълнявани песни в историята на музиката с над 300 кавър версии, направени от музиканти в цял свят.

Стюарт Д‘Ариета се радва на внушителна кариера като изпълнител, композитор и музикален директор с изяви от Ню Йорк до Токио. От три десетилетия той прави свой прочит на творбите на някои от най-великите музиканти на нашето време: Том Уейтс, Джон Ленън, Ранди Нюман. Концертът му, посветен на музиката на Ленард Коен, пътува на турнета във Великобритания, Германия и препълва Операта в Сидни в родната му Австралия. Медиите в Австралия коментират: „Стюарт Д‘Ариета притежава всичко необходимо, за да съживи музиката на Коен - дълбок, сякаш пропит с уиски глас, отлична техника на пианото и силна харизма“.

“Аз съм голям почитател на Ленард Коен“ – уточнява Стюарт Д‘Ариета. „Някои от песните му ме уцелват точно в сърцето, например „A thousand kisses deep” – за любовта, която се случва не както си очаквал; „Famous blue raincoat” – обсебваща, изтерзана и сложна мелодия за любовен триъгълник; „Hallelujah” – песен, с която Ленард дълго време се бори, а сега тя е музикална класика и прекрасен пример за смесица от спиритуализъм и сексуалност. Веднъж съм срещал Коен на живо в Нов Южен Уелс, Австралия и мога да кажа, че излъчването му беше почти вълшебно, като на гуру.

Магията на Ленард Коен е вътре в сърцето на песента, където са дълбоките чувства, където е неспокойният дух, търсещ любов в понякога безсмисления живот; където в същото време е и надеждата, светлината в края на тунела, пътуването към истината. Това е, което аз усещам, и мисля, че публиката реагира точно на тази смесица от чувства. Много от енергията на песните идва от пианото, така че моите версии са различни от оригиналите на Коен. Придавам на “Tower of song” звучене, характерно за Ню Орлийнс, например, а други песни изпълнявам с много повече рок звучене. Винаги отдавам специална почит на баладите му. Не звуча точно като Коен, подхождам от различен ъгъл, а той е казвал, че обича артистите да правят собствени версии на неговите парчета. Мисля, че би бил много доволен от моите интерпретации“, усмихва се Стюарт Д‘Ариета.

Запитан за своята група, музикантът обяснява: „Бендът ми се състои от трима шотландски музиканти, всъщност единият е австралиец, но живее в Единбург. Марти Хейли – изключителен китарист, родом от Сидни; Демъс Донъли – бас китара, и Уили Молсън – барабани. И тримата са от Единбург, срещнахме се, когато със спектакъла гостувах на фестивала Edinburgh Fringe. Страхотни хора и музиканти са. Акордеонистът ми е стар приятел, с когото бяхме заедно в университета, той владее този инструмент впечатляващо“.

В концерта, отдаващ почит на Ленард Коен, Стюарт Д‘Ариета и неговият състав ще изпълнят сърцераздирателната „Suzanne”, емблематичната “Tower of song”, чувствената „I’m your man”, апокалиптичната “Future”, великата “Hallelujah”, лиричната „In my secret life” и още много от любимите парчета на иконичния творец.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194