Морска администрация дала срок на корабособственика до 15 октомври да изтегли кораба "Vera SU"

Варна<+> 27.09.2021 11:10 Снимка: ДНЕС+

Морска администрация дала срок на корабособственика до 15 октомври да изтегли кораба "Vera SU"

Временно изпълняващият длъжността капитан на Пристанище Варна и директор на ДМА -Варна кап. В. Джамбазов, е дал срок на корабособственика на кораба "Vera SU" да снеме кораба от района на защитената местност "Яйлата" край Камен бряг, разкри екслузивно Maritime.bg.

Турската компания е трябвало да да предаде план за изтеглянето на кораба до 27 септември или една седмица след засядането.

Това по всяка вероятност е първичната причина за притеснителното бездействие на всички инситуции в държавата за първата седмица от инцидента, пише още морския сайт.

Към 09:30 ч. в понеделник се планира осигуряването на кораба с котви. От пристанището във Варна не са отплавали други плавателни съдове, които да започнат действителни работи с кораба.

Предоставянето на толкова дълъг срок за снемане на кораба в рамките на близо месец, граничи с абсурд, тъй като за екипажа, кораба, товара и екологията, има реална непосредствена опасност. Днес в следобедните часове се очаква първично влошаване на хидрометеорологичните условия в района.

Към 10:30 ч. към мястото отплава плаващия кран Антей, осигуряван от влекача КАСТОР.

Над 350 души вече искат незабавната оставка на изпълнителния директор на Морска администрация -София. Maritime.bg  пише още, че по всяка вероятност ще бъдат проведени и протести , които следва да привлекат вниманието на служебния министър Стефан Янев и министъра на транспорта Христо Алексиев за настояването за незабавното освобождаване на отговорните длъжностни лица. 

Maritime.bg публикува заповедите на капитана на пристанището, в които е посочено, че корабът е потънало имущество :

 

Автор :Александър Тодоров, maritime.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448