Млади дървета се засаждат в стари дънери на ул. "Колони" във Варна

Варна<+> 05.01.2021 15:00 Снимка: ДНЕС+

Млади дървета се засаждат в стари дънери на ул. "Колони" във Варна

Млади дървета се засаждат в стари дънери на ул. "Колони" във Варна, съобщиха от общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. За целта се при част от дърветата ще се използва нов метод - вместо да се вадят дънери и корени, които биха разрушили част от тротоарите, старите дънери се фрезоват, почвата се обработва, а след това там се садят новите фиданки.

Акцията е част от инициативата за подмяна на изсъхнали и болни дървета с нови. В центъра на града вече бяха засадиха декоративни дървета от видовете японска вишна, декоративен глог, магнолия, явор и други.

През миналата година, по покана на Община Варна специалисти по поддръжка и грижа за дърветата в градска среда проведоха семинар и практическо обучение на повече от 40 озеленители. Обучението бе проведено от Владимир Атанасов - сертифициран специалист към Европейския съвет по арборизъм, проф. Анелия Пенчева и доц. Светлана Анисимова - преподаватели в Лесотехническия университет в София.

Целта на инициативата е създаване на добри практики в поддържане на зелената система на морската столица. По време на практическото обучение бе направена демонстрация на терен на работата с резистограф, който установява реалното състояние на едрогабаритната растителност. Община Варна разполага с резистограф, с който работят екипите от общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което поддържа Морската градина. В кв. „Кайсиева градина“ бе направена демонстрация по машинно преместване на дърво.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066