Варна<+> 04.08.2020 14:30 Снимка: ДНЕС+

Министър Кралев награди олимпийския шампион по бокс Ивайло Маринов по случай 60–та му годишнина

Легендата на бокса в България и най-успешен спортист в историята на Варна – Ивайло Маринов, стана на 60 години.

За Ивайло всичко е казано и написано, приказката му на ринга е пресъздадена в книга и филм, а предстои и втори такъв. По случай юбилея му,  министърът на спорта Красен Кралев го награди с най - високото държавно отличие в областта на спорта - венец на победителя. 

"Той е човек за пример и е вдъхновител за младите, да обичат спорта и да влизат в залите. Един шампион, който остана верен на Варна, на " Черно море", каза Красен Кралев. 

Кметът на Варна Иван Портних връчи почетен плакет на Олимпийския шампион Ивайло Маринов и заяви, че Варна е град на младите и на спорта и ще продължи да подкрепя спортните дейности.

Ивайло Маринов благодари за отдадената чест и си пожела една от младите надежди на клуба му да стане шампион. Пошегува се, че само такова отличие няма в колекцията си от медали, но категорично ще продължава да учи младите по пътя им към победите.  Церемонията по награждаване на Ивайло Маринов беше пред обновената баскетболна зала на "Черно море". Министър Кралев съобщи, че скоро ще бъде реконструирана и зала " Христо Борисов".

Ще се търсят средства и за обновяване на площадчето пред спортния комплекс. Той коментира и възможността за провеждане на състезания с публика. Припомняме, че вчера тази рестрикция беше удължена до края на месеца. Според него този въпрос освен, че е въпрос на решения от компетентните органи, като НОЩ, например, самите клубове и спортни федерации трябва категорично да заявят, че ще спазват наложените епидемиологични мерки. 

Няколко думи за големия Ивайло Маринов, наричан още учебник по бокс.

Олимпийски, световен и четирикратен европейски шампион, носител на Световната купа, Ивайло Маринов ще бъде запомнен с неподражемото си майсторство и неповторимия танц на ринга, с които превръщаше бокса в изкуство. Неслучайно специалистите са единодушни, че друг като него няма да се роди.

Ивайло Маринов е спечелил първата световна титла за родния бокс – в Мюнхен през 1982 година.

Най-добър боксьор на България за XX век, Спортист №1 на Варна за XX век и Почетен гражданин на Варна, а на Олимпиадата в Сеул постига нещо, което едва ли ще бъде повторено – спортист от Варна да вземе олимпийско злато като действащ състезател на варненски клуб.


Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286