Международен музикален фестивал „Варненско лято“ 2021

Варна<+> 23.06.2021 10:32 Снимка: ДНЕС+

Международен музикален фестивал „Варненско лято“ 2021

Първият и най-дълголетен фестивал в България - Международният музикален фестивал „Варненско лято“ се готви за откриването на издание’ 2021, което ще премине под знака на две забележителни за България и Варна годишнини. Тази година морската столица празнува един пълен век от обявяването на Варна за морски курорт, а фестивалът изпълва своята 95-а година. Показал солидна устойчивост по време на пандемията от Covid-19 през 2020 г., когато беше един от малкото големи форуми в Европа, реализирал пълноценно издание, сега флагманът на варненските фестивали излиза пред публиката с една богата програма с над 50 артистични събития, която ще се разпростре във времето от 26 юни до 28 ноември.

Дни преди откриването артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен посочва някои от ключовите концерти: „В тази юбилейна година сме направили всичко възможно да създадем една европейска фестивална атмосфера. Тържественото откриване е на 26 юни, когато под палката на диригента Росен Миланов на сцената в Летния театър ще излязат музиканти от оркестрите на Държавна опера Варна и Симфоничния оркестър на Словенското радио. Солисти в този мащабен проект ще бъдат цигуларят Томо Келер, артистичен директор на световноизвестния английски оркестър „Academy of St Martin in the Fields“ и челистът Сурен Багратуни – президент на фондацията „Арам Хачатурян“ в Ереван и лауреат на конкурса „Чайковски“. Още един специален момент е и традиционното гостуване на Софийската филхармония на 27 юли. 

Запазили сме модулния принцип на фестивала, отново ще проведем наложилия се вече Международен симпозиум, който тази година ще бъде посветен на немския романтизъм. Продължаваме да развиваме модула „Интермецо“, организиран съвместно с Международния театрален фестивал „Варненско лято“, в него ще видим спектакъла „Фламенко: Възраждане“.

Ще имаме оперни, балетни и джазови спектакли, мюзикъли, ще предложим сцена и на най-младите, което е изключително важно за нашата визия за фестивала. Още в първите фестивални дни от 28 до 30 юни добавяме много интересен нов акцент в програмата - три концерта под мотото „Перкусионна фиеста“. Ще ни гостуват изключително успешни български артисти, които прославят перкусионното изкуство  на България, по целия свят - Виви Василева, Василена Серафимова и известната преподавателка и интерпетаторка на съвременна музика Татяна Колева.

Сред водещите гастроли във „Варненско лято“ 2021 е концертът на легендарния бароков ансамбъл „Concentus Musicus“ от Виена. Постарали сме се в програмата да има множество срещи на артисти и публика от различни нации, култури и традиции.

Бихме искали да създадем  фестивална атмосфера, предпоставка за незабравими обогатяващи мигове и чрез магията на музикалното изкуство да отправим към публика и артисти послание за общност и свързаност.“

Подробности за фестивалната програма очаквайте на пресконференцията на 25 юни от 14 ч. Пресконференцията ще се проведе на Лятната сцена на Държавен куклен театър – Варна.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448