Масовото тестване на учителите: има ли адекватна организация

Варна<+> 28.01.2021 13:50 Снимка: ДНЕС+

Масовото тестване на учителите: има ли адекватна организация

На 25-ти януари започна масовото тестване на учителите и непедагогическия персонал в училищата.

Първоначално бе решено тестването да се извършва в Ковид зоните в ДКЦ-тата, като се следва график, за да се избегне струпването на много хора пред кабинетите. ДКЦ-тата изразиха готовност да поемат всички учители от училищата по райони.

Последва нова заповед, според която учителите ще бъдат тествани в училищните кабинети.

И тук вече идват въпросите: има ли създадени условия това да се случи безопасно и отговаря ли на всички изисквания новата схема? Кой администрира личните данни на учителите? Достатъчно квалифициарни ли са училищните лекари, фелдшери и медицински сестри за извършването на този вид антигенни тестове, при които се взема назален секрет?

Друг важен въпрос: как се съхранява този биологичен отпадък и кой го извозва?

На този въпрос  отговорът е лесен – на теория има сертифицирани фирми, които извозват опасни биологични отпадъци. На практика  училищата нямат договори с такива. Как точно ще се съхраняват, на дневна база ли ще се извозват, кой и как ще ги извозва, остава мистерия.

Имат ли защитни костюми медиците в училищата? Имат ли достатъчно предпазни средства за извършаването на тази манипулация, при която медик може лесно да бъде заразен при пробонабирането? Все въпроси, на които академичният състав в училищата няма адекватен отговор.

Проверка на репортер на ДНЕС+ установи, че това е практиката във всички училища във Варна. И това е нормално, предвид факта, че нареждането и организацията идват от едно място – РЗИ-Варна.

Според нареждане на РЗИ, личните данни, които при тестуването на учителите се събират и вписват във формуляри, предоставени от тях, превръщат училищните лекари, медицински сестри или фелдшери в администратори на лични данни.

Свързахме се с директора на РУО-Варна Венцеслава Генова и тя потвърди, че на практика  организацията е точно такава – взема се проба, записват се личните данни на тествания учител, нанасят се в специални файлове, които после следва да бъдат изпращани на РЗИ-Варна. Биологичният отпадък реално се съхранява в чували, но няма яснота кой, кога и как ще го извозва. В училищата нямат готовност да работят с билогични отпадъци, тъй като това не е предмет на дейност на тези учреждения.

Резултатът от поредния опит на РЗИ-Варна да делегира част от работата си  на друга институция отново се оказва недомислие. Масово учители, които се бяха записали за тестване се отказаха, а училищните медицински работници също отстъпиха крачка назад, предвид отговорностите, които им бяха натрапени.

Част от учителите няма да се тестват, защото се съмняват в капацитета на училищните медицински служители, а медиците се уплашиха от тежката отговорност. Добрата новина е, че някои медици от лекарските кабинети в училищата, просто помолиха лекари да ги обучат как точно се извършва пробонабирането.

В началото на учебната година, когато заболяемостта във Варна стремглаво се увеличаваше и масово боледуваха учители и ученици, процедурата по карантиниране бе прехвърлена на директорите на училищата. При установяване на заразен учител или ученик, директорите бяха натоварени със задачата да връчват предписания за привеждане под карантина на ученици и учители, на родителите или близки на учителите.

Представете си картинката: цяла паралелка под карантина и родителите на цял клас се изреждат да ходят в училище при директора, за да вземат предписанието, с което детето им се карантинира!

Абсолютно същият сценарий се разиграва и в момента с тестването на педагозите. Поредната организация, писана на коляно.

Вярно е, че в условията на пандемия всеки трябва да се включи в борбата, но учители и училища са на фронта вече година.

ДНЕС+ се опита да се свърже с РЗИ-Варна за повече яснота по организацията на масовото тестване, но през вчерашния ден, неуспешно. Продължаваме с опитите.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386