Магистрала от Варна до Бургас ще може да се строи с пари от Брюксел

Варна<+> 07.12.2022 12:59 Снимка: ДНЕС+

Магистрала от Варна до Бургас ще може да се строи с пари от Брюксел

Върнаха бившия коридор 8 в европейските приоритети

Съветът на министрите на транспорта на ЕС преработи регламента за трансевропейската транспортна мрежа TEN-T, като удължи сегашния транспортен коридор “Западни Балкани - Източно Средиземноморие” с трасето София - Скопие - Дуръс - Бари. Това е станало късно в понеделник на заседание на съвета, на което е присъствал и служебният министър на транспорта и вицепремиер Христо Алексиев.

По същество това е бившият т.нар. коридор номер 8, който осигурява свързаност от Черно море на изток до Адриатическо море на запад.

Промяната означава, че изграждането на транспортна инфраструктура по това направление може да се заложи за финансиране в европейските оперативни програми и ако бъде одобрено, ще може да се изгради с европейски пари.

По това трасе България вече изгради магистрала “Тракия” с европейски пари между Чирпан и Бургас, защото по времето, когато това стана - между 2009 и 2015 г., коридор номер 8 все още включваше и това трасе.

В момента към обхвата на този транспортен коридор България има да изгради магистрала “Черно море” между Варна и Бургас, която все още е само идеен проект и няма осигурено финансиране. Преди година и половина бе обявена обществена поръчка за изработване на конкретен проект за този аутобан, но до крайния срок за приключването ѝ остават още две години.

Друга идея за магистрала по същото направление е т.нар. “Рила”, която да свърже Ихтиман с Гюешево, пресичайки магистрала “Струма” при Дупница. Тя ще е около 62 километра, но все още е само идея. Наскоро служебният регионален министър Иван Шишков лансира тезата, че би могла да се даде на концесия, а на АПИ е възложено да направи предварително проучване за стойността ѝ, както и колко ще струва изработването първо на идеен, а след това - и на технически проект.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648