Варна<+> 03.07.2020 17:45 Снимка: ДНЕС+

Литература срещу найлон. Кой и защо подарява книги във Варна (ВИДЕО)

Урок по екология

Наричат я „потник“, защото има дръжки, изработена е от полиетилен и струва между 5 и 20 стотинки. Това е тя, найлоновата торбичка за еднократна употреба. Навярно всеки от нас е чувал най – задавания въпрос на продавачите "Искате ли торбичка?". Е, някои отговарят "не, мерси, нося си платнена чанта", други – искат, че и по две. Всъщност найлоновите торбички са едни от най – големите замърсители на водата и околната среда. И знаейки това, ние, хората, продължаваме да ги използваме и то с ясното съзнание, че „убиваме“ природата. Общественият център за околна среда и устойчиво развитие във Варна за втора година ни напомня, че трябва да бъдем отговорни и да ограничим използването на пластмаса в ежедневието си.

Поредната кампания на центъра се казва „Ела с торбичка, вземи си книжка!“ по инициатива на Апостол Пенков. Акцията е по повод Международния ден без найлонови торбички и се състоя на Синия пазар в града, където желаещите разменяха торбичка за многократна употреба срещу ваучер за книга по избор. Той е под формата на книгоразделител, а целта му е да напомня, колко важно е да ограничим използването на пластмаса в ежедневието си. На всички пазаруващи с найлонови торбички бяха раздавани картички с животни, покрити с пластмасови отпадъци. Книгите – подарък са художествена литература втора употреба или нови специализирана литература, обясниха организаторите. 

В миналогодишната кампания на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие НеМерсиНосяСи доброволци раздаваха торби за многократна употреба и призоваваха хората да отказват найлоновите торбички, предложени им от търговците.

„Убийците на моретата“

Пластмасовите торби и опаковки от храна и напитки са пагубни за околната среда, а в дългосрочен план – и за здравето на човека. Никой не може да каже със сигурност колко пластмасови отпадъци плуват из моретата и океаните. Знае се само, че количеството е много повече от онова, което може да понесе природата. България е в крайното класиране в статистиката на Европа за екологично самосъзнание и информираност. По 246 найлонови торби използва българинът годишно, средно по 12 минути. пълното ѝ разграждане в природата обаче продължава цели 400 години.  Особено драматично е замърсяването на моретата. Едва 15% от найлоновите и пластмасовите отпадъци се задържат на водната повърхност, а само 5% достигат до бреговете. Можете да се досетите къде попадат останалите 80%.

Най – голямото сметище на света

Океаните са се превърнали в най-голямото сметище на света. Те събират отпадъците на цялото човечество. Издирването на изчезналия малайзийски самолет през 2014 година хвърли нова светлина върху чудовищните размери на замърсяването.

Всеки плуващ във водите предмет би могъл да разкрие какво се е случило с пътниците на безследно изчезналия  самолет. Само че не стана така. Всички предмети, открити в Индийския океан по време на трескавото издирване, се оказаха впоследствие най-обикновен боклук - пластмасови отпадъци, рибарски принадлежности и какво ли не още. Еколозите не бяха изненадани от този факт, защото океаните буквално бяха затънали в боклук. И сега, най-много са пластмасовите отпадъци - четки за зъби, найлонови торбички, бидони и пр. Годишно по света се произвеждат около 280 милиона тона пластмаси. Плаващите на повърхността боклуци са само видимата част от проблема, защото и под вода има огромни количества боклуци.

Проклятие за морските обитатели

Пластмасовите отпадъци са особено опасни за животинския свят. Безброй животни умират всяка година по особено мъчителен начин. Почти няма човек, който да не е виждал снимки или кадри на морски птици, оплетени в пластмасови отпадъци. И още нещо: морските обитатели ги взимат за храна и ги поглъщат, а това в крайна сметка води до смъртта им. Морските костенурки, например се хранят предимно с медузи. Плаващите в моретата найлонови торбички поразително приличат на медузи. Веднъж погълнати, те блокират стомашния тракт и костенурките умират.

Пластмасовата консуматорска "диета" на човечеството е невъзможна за преглъщане от живата природа. А когато природата боледува, хората също се разболяват. Как ще отговорите следващия път, когато Ви попитат дали искате торбичка?

 Александрина Алексиева

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.16509
RON RON 10 4.04448
TRY TRY 10 2.38545
USD USD 1 1.66241