Варна<+> 03.12.2021 19:40 Снимка: ДНЕС+

Край Варна започна строителството на първия от двата патрулни кораба за ВМС (снимки)

Днес в кораборемонтния и корабостроителен завод „МТГ Делфин” се проведе церемония по даване на символично начало на строителството на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба по договора между Министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG.



С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.



На церемонията, която е традиционна за всички корабостроители, като представители на възложителя присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.



Изпълнителят на проекта бе представен от изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG Дирк Малговски и на „МТГ Делфин“ Светлин Стоянов.



Първият пуск на специализираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Ефтимов, контраадмирал Михайлов, Дирк Малговски и Светлин Стоянов.

Адмирал Ефтимов коментира, че моментът е исторически за българските Военноморски сили и българската армия. По думите му това е не само началото на технологичен процес, но и старт на необратим процес на модернизация на ВМС на армията.



"За нас днес е много щастлив ден. Това, което досега беше само план, вече се реализира на практика. През 2025 година ще приемем първия кораб в строя на ВМС", каза контрадмирал Кирил Михайлов. По думите му дотогава обаче има да се свърши още много работа, преди всичко всичко подготовка на екипажите и тяхното обучение.

Проектът за строителството на двата кораба, който ще се изпълнява във Варна и в който ще се включат и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили.

Сред официалните гости бяха областният управител на Варна господин Марио Смърков, заместник-кметът на Община Варна господин Коста Базитов, представители на морския бизнес, правителствени и неправителствени организации.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648