Варна<+> 08.11.2023 14:38 Снимка: ДНЕС+

Корабът НИК 421 потегля отново към Антарктида

Курсанти от Висшето военноморско училище (ВВМУ) участват в 32-ата антарктическа експедиция с българския научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421). Това съобщи при официалната церемония преди отплаването днес от Варна командирът капитан II ранг Николай Данаилов. 

Четирима от курсантите са част от екипажа на кораба, състоящ се от 34-ма военнослужещи, които ще участват в цялата експедиция до Ледения континент и обратно, уточни той и добави, че за тях това е дългосрочна практика, чрез която ще направят своя скок във военната кариера. Това са три момчета и едно момиче четвъртокурсници, които по думите на капитана със своите навици и умения ще успеят да участват активно в дейността на екипажа. Освен това, ставайки млади офицери след година и половина, ще могат с огромно самочувствие и опит да се включат в състава на Военноморските сили на Република България, добави кап. Данаилов. 

На плаването днес се отправят и още 28 курсанти от ВВМУ, които са с краткосрочна задача само до град Картахена в Испания. Те ще се върнат оттам у нас със специално осигурен полет на самолет на Военновъздушните сили на страната, посочи командирът на кораба. 

На заминаване към Ледения континент той изрази радостта си, че подготовката за експедицията е преминала в нейния пълен обем и екипажът е готов да изпълни поставените задачи. „Успяхме да направим редица плавания в Черно море с курсанти на борда. Действаме в посока изпълнение на националната задача за изграждане на новия лабораторен блок на българските полярници и разгръщането на хоризонт за повече научни изследвания извън остров Ливингстън, в Южните Шетландски острови. Апетитите продължават да растат и поглеждаме вече и към Антарктическия полуостров“, каза още кап. Данаилов. Той благодари за подкрепата на варненци, както и на институциите на национално ниво. 

По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161