Варна<+> 25.06.2020 14:46 Снимка: ДНЕС+

Концерт-изложба изпраща випуск 2020 на НУИ „Добри Христов“

На 27 юни, събота, в 18:00 парадното стълбище и дворът на Музикалното училище ще се превърнат в Лятна сцена за изкуства.

Това ще бъде първото събитие в новото варненско артистично пространство на открито.

Иновативни и артистични, преподавателите и учениците от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ събират творческата си енергия в един мащабен проект, с който ще сложат ефектен финал на трудната учебна 2020 г. и ще изпратят достойно своите абитуриенти.

Това ще стане на 27 юни, събота, с изложба-концерт, който ще освети новата Лятна сцена в двора на училището. С усмивка организаторите канят дамите да дойдат с романтични летни шапки за още по-слънчево настроение.

Румяна Петрова, директор на НУИ „Добри Христов“ – Варна, която ще дирижира Младежкия оркестър и е мотор на инициативата, споделя как се ражда идеята за новото артистично пространство и какво ще включва програмата на изложбата-концерт:

„Винаги досега нашите зрелостници са имали своята изложба и своите концерти – в Радио Варна, в Градската галерия, във Варненската опера. Тази година всички тези събития по обясними причини не можаха да се случат, затова ние организираме изложба-концерт. С нея нашите великолепни зрелостници, които наистина са много силни тази година, ще се изявят пред варненската публика. Те са страхотни художници и музиканти, сред тях е и малкият брат Зайранов – Александър, и още много други талантливи деца, на които желаем успех в старта на кариерата им. Концертът ще бъде в двора на училището -  оказа се, че това пространство е много привлекателно и изключително подходящо за Лятна сцена. Досега не бяхме гледали на откритите пространства като на възможност, защото ние, музикантите, винаги търсим удобствата на залата и добрата акустика, от друга страна художниците търсят удобството на галерията. А когато правиш една изложба на открито, всъщност трябва сутринта да изнесеш картините, а вечерта да ги прибереш и това е много отговорно занимание. Сцената с всичките микрофони също изисква огромна подготовка, само и само да се случат тези 60-70 прекрасни минути, в които ще представим изкуството на тези талантливи млади хора на публиката. Но мисля, че всяко едно усилие и всяка инвестиция си струват, защото наистина нашите ученици са великолепни. Искаме това, което те умеят и което са подготвили - картини, музикална програма, емоция - да достигне до варненци. Заслужава си човек да чуе и види тези младежи, защото ние тепърва ще научаваме за техните постижения и ще се гордеем с тях. Това е нашият интелигентен начин да направим изпращане на випуска, без броене от 1 до 12 и без гърмежи.

Куратор на изложбата е Йорданка Манева, заместник-директор на училището и дългогодишен преподавател по история на изкуството. Тя е събирателната точка на всички учители, които преподават изящни изкуства и графичен дизайн. Нейният дългогодишен опит е водещ в организирането на събития в областта на визуалните изкуства в училището. А учителите, които водят зрелостниците тази година, са Красен Бербенков – живопис, Емануела Цонева и Георги Кенаров – графика, Светлан Стефанов – рекламна графика. Това са три групи от по осем зрелостника, които вече успешно положиха своите зрелостни изпити и завършиха. По-голямата част от тях, почти всички, продължават своята кариера с академично образование – някои у нас, други в чужбина. Много силен випуск на изящните изкуства и графичния дизайн имаме тази година.

Силно присъствие имат и музикантите в събитието. В концерта ще звучи и класическа, и българска народна музика. Преди малко споменах Александър Зайранов, нашия звезден цигулар, имаме и един великолепен гайдар - Александър Тодоров, който не само е лауреат на всички възможни конкурси, но и аранжира, и пише своя собствена музика – невероятно талантлив. Имаме народни певици, пианисти, невероятни контрабасисти, които вече очароват от българската сцена и от международните конкурси. Блестящ випуск – и при музикантите, и при художниците, и при сценичните изкуства! За съжаление няма как да покажем танцовото изкуство – имаме прекрасни балетисти, които ще продължат да работят във Варненската опера и същевременно ще продължат обучението си задочно, такава е практиката при балета, тъй като тяхната кариера е много кратка, свързана е с възрастта. Те започват да работят обикновено веднага след като завършат средното образование и същевременно учат висше образование задочно. Това е обичайният начин, по който се случва академичната и работната кариера на един танцьор.

Много съм щастлива, че всички тези деца ще продължат своето образование и ще продължат да работят и да се учат в сферата на изкуствата, защото това е мисията на НУИ „Добри Христов“ – да произвеждаме високообразовани кадри, които ще радват нашите сцени и ще повдигат нивото в нашите, пък и в световните университети. Това е, което ни прави щастливи.“

Изложбата-концерт на новата Лятна сцена НУИ „Добри Христов“ започва на 27 юни точно в 18:00.

Вход свободен.

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147